Áder János is ott lesz a krími csúcstalálkozón

Áder János, Magyarország köztársasági elnöke augusztus 23-án Ukrajnába látogat, ahol részt vesz a Krími Platform alakuló ülésén – tájékoztatta az Index szerkesztőségét a Köztársasági Elnöki Hivatal.

„A Platform első, kijevi csúcstalálkozóján várhatólag elfogadják azt a közös nyilatkozatot, amely megerősíti a résztvevők Ukrajna függetlensége és területi integritása iránti elkötelezettségét, és felvázolja a Krímre irányuló nemzetközi politika kereteit” – olvasható a közleményben.

Hírdetés

Korábban már beszámoltunk róla, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és Áder János köztársasági elnök áprilisban kapott meghívót az ukrán függetlenség 30. évfordulójának megünneplésére. Az évfordulóhoz kapcsoló rendezvénysorozatot Kijevben, augusztus 23–24-én tartják.

Az esemény érdekességét az adja, hogy ez lesz az első kerek évforduló a Krím félsziget és Kelet-Ukrajna 2014-es orosz megszállása óta, olvasható az Indexen. Vologyimir Zelenszkij ukrán elnök épp ezért szervezte a Krím Platform nevű csúcstalálkozót, amin azt szeretnék hangsúlyozni, hogy a nemzetközi közösség továbbra sem ismeri el a félsziget bekebelezésének jogosságát.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »