A zárt terekben tarol a koronavírus. Miért nem figyelünk erre?

A zárt terekben tarol a koronavírus. Miért nem figyelünk erre?

Súlyos kockázati tényező a koronavírus terjedése szempontjából a zárt terek nem megfelelő szellőztetése, mégsem figyelünk erre kellőképpen.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a pandémia kezdetén Twitter- és Facebook-oldalán tette közzé, hogy az új koronavírus nem terjed a levegőben. Hamar kiderült, hogy ennél nagyobbat nem is tévedhettek volna.

Három hónapba telt, mire kijavították eredeti közlésüket, de még ekkor is csak arról írtak, hogy a levegő útján történő terjedés nem zárható ki zsúfolt, rosszul szellőző zárt tereken belül eltöltött hosszú időszakok esetén.

Ha hamarabb kiigazították volna tévedésüket, azzal rengeteg ember életét menthették volna meg

– a tudományos közvélemény egyre inkább erre a konszenzusra jut.

A WHO szóvivője szerint ők kezdettől fogva beszéltek a lehetőségről, de sokan érzik azt, hogy még mindig nem hangsúlyozzák eléggé – írja a Nature-re hivatkozva az Infostart.

Kutatók szerint a koronavírus leginkább a levegőben terjed. Állításuk szerint nem kielégítő az Egészségügyi Világszervezet tájékoztatása, ugyanis nem hangsúlyozzák, mekkora jelentősége van a levegő útján történő terjedésnek. 

Hírdetés

A beltéri kockázatot az jelenti, hogy a levegőben felgyülemlő vírusmennyiség olyanokat is megfertőzhet, akik nem is találkoznak a vírust hordozó emberekkel. Amerikai edzőtermekben például távolságtartás és a résztvevők számának limitálása ellenére is kialakultak helyi gócok. A legnagyobb probléma az, hogy mást gondolunk mi, átlagos emberek zsúfolt és rosszul szellőző helyiségnek, mint ami a valóságban az.

A szén-dioxidra érdemes figyelni

Hogy egyszerűen láthatóvá váljon, mikor ideálisak a körülmények a vírus terjedéséhez, szén-dioxid-mérőket kellene alkalmazni a zárt terekben. A vírust hordozó aeroszolok ugyanúgy tudnak felgyűlni, ahogyan a szén-dioxid is: ha az utóbbi szinte magas, akkor nagy a veszélye annak is, hogy az esetlegesen kilélegzett koronavírus mennyisége is kritikus határt lép át. Kutatók szerint

a 700 ppm-es szén-dioxid-koncentráció fölötti értékek már veszélyt jelentenek a vírus terjedésének szempontjából:

kaliforniai és madridi iskolai mérések szerint a tantermekben még 1000 ppm-nél is magasabb a gáz koncentrációja.

Egyszerű hétköznapi dolgokkal is sokat tehetünk a koronavírus-fertőzés elkerüléséért. Az egyik ilyen praktikus tanács – a gyakori és alapos kézmosás mellett –  a gyakori szellőztetés. Hogy még bonyolultabb legyen a képlet: ablakot nyitni kevés,

kereszthuzat is kell ahhoz, hogy távozhassanak az aeroszolok.

A legegyszerűbb ezt mechanikus szellőztetéssel elérni, de a módszer csak akkor fog működni, ha a rendszer kinti levegőt szív majd be, nem a bentit keringeti. Erre pedig nagyon kevés épület szellőzőrendszere alkalmas, és a szellőztetőrendszerek működtetésnek környezetszennyező hatása is van. Ráadásul ez a módszer hangos, akárcsak a levegőtisztítók használata – e téren még bőven van hova fejlődni.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »