A WHO szerint további 16 milliárd dollárra van szükség az alacsony jövedelmű országok támogatására

A WHO szerint további 16 milliárd dollárra van szükség az alacsony jövedelmű országok támogatására

További 16 milliárd dollárra van szükség az alacsony jövedelmű országok támogatására a koronavírus-járvány elleni küzdelemben – közölte szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Ekkora a hiány az ENSZ által indított program költségvetésében, amelyet az országok oltóanyagokkal, tesztekkel és gyógyszerekkel való ellátására fordíthatnak. A tervezett összegből 600 millió darab oltóanyagból álló készletet hoznának létre, 700 millió tesztet vásárolnának és 120 millió beteget kezelnének – számolt be a WHO.

A tudomány megadta nekünk az eszközöket a COVID-19 elleni küzdelemhez; ha ezeket szolidárisan megosztjuk egymással világszerte, még idén véget vethetünk a koronavírus okozta globális egészségügyi vészhelyzetnek

– jelentette ki Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, WHO főigazgatója.

Az ENSZ számításai szerint a szükséges teljes hozzájárulás 92 százalékát a G20-aknak – a világ legnagyobb iparosodott és feltörekvő gazdaságait tömörítő csoportnak – kellene összeadnia.

Hírdetés

Gordon Brown, a WHO globális egészségügyi finanszírozásért felelős nagykövete úgy vélekedett,

hogy tekintve a világjárvány globális gazdasági hatását, a 16 milliárd dollár kezelhető összeg.

Brown bírálta az oltóanyagok globális elosztásában, valamint a tesztek és gyógyszerek elérhetőségében fennálló óriási egyenlőtlenségeket.

Rámutatott arra, hogy

az alacsony jövedelmű országokban alacsony az oltási arány, míg a gazdag országokban várhatóan több millió adag fel nem használt védőoltás megy veszendőbe.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »