A vártnál jóval nagyobb kamatemelést lépett meg az orosz jegybank

A piaci várakozások duplájával, 200 bázisponttal emelte meg az orosz jegybank az irányadó kamatot, jelezve egyúttal, hogy az infláció elleni küzdelem jegyében viszonylag hosszú ideig szigorú monetáris politikát készül folytatni.

Az Orosz Nemzeti Bank 15,00 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot; a jelenleg tartó monetáris szigorítási szakasz júliusi kezdte óta az októberi döntéssel együtt már 750 bázisponttal emelkedett meg a jegybanki alapkamat.

A döntés indoklásában a jegybank közölte, hogy mivel az inflációs nyomás a várakozásait jelentősen meghaladó mértékben nőtt és az árnövekedési várakozások továbbra is magasak, viszonylag tartósan szigorú monetáris politikát fog folytatni.

Hírdetés

A jegybank megítélése szerint az infláció 2023-ban várhatóan 7 százalék felett lesz, mielőtt 2024 végére 4 százalék felé mérséklődne.

A jegybank megjegyezte egyúttal, hogy a hitelezés növekedése változatlanul magas, miközben a növekvő belföldi kereslet próbára teszi az orosz gazdaság kapacitásának korlátait, amelyet a hadsereg mozgósítása miatt szűkülő munkaerő-kínálat súlyosít. Az áruk és szolgáltatások területén kialakult kereslet-kínálati egyensúlyhiány ezért magasabb kamatlábakat tesz indokolttá.

A rubel erősödő árfolyama újabb lökést kapott a jegybanki kamatdöntéstől. Az október elején még 100 rubel feletti dollárjegyzés a pénteki kamatdöntés után már 93 alatt járt, miután a napot még 94 felett kezdte. Október eleje óta a rubel az emelkedő olajáraknak köszönhetően erősödik, mivel enyhültek ezzel az orosz gazdaság devizabevételével szemben táplált aggodalmak.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »