A vadon mélyén remeteként élő óhitű Agafya új házba költözhetett

A vadon mélyén remeteként élő óhitű Agafya új házba költözhetett

A mára világhírű remete Agafya Lykova 76 évig élt abban a családi házban, amelyet szülei 80 évvel ezelőtt építettek, amikor a sztálini Oroszország vallási üldözése elől menekültek Szibériába, a Szajan-hegységbe. A napokban Oleg Deripaska milliárdos által neki ajándékozott új faházba költözhetett.

A remeteként élő Agafya 2020 decemberében kért segítséget az üzletembertől a hozzá látogató filmesek által, aki rögtön a tettek mezejére lépett. Egy olyan verandás, szilárd és meleg faházat terveztetett a remetének, amelynek ablakán sok természetes fény érkezik. A házat számozott rönkökből szerelték össze a helyszínen, ezzel nagyban lerövidítették az építés idejét a nehezen hozzáférhető, zord területen. Állítólag 18-szor fordult a ház elemeit szállító repülőgép.

Hírdetés

A házat maga Moszkva és Oroszország metropolitája, Cornelius szentelte fel egy ikont ajándékozva az idős asszonynak. A metropolita és az óhitű papok örömüket fejezték ki, hogy találkozhattak a hitvallóval. Agafya finom házi kenyérrel és saját készítésű italokkal vendégelte meg úgy a főpapot és kísérőit, mint az építőket, köszönetet mondva nekik.

2013-ban, magam is érdeklődve néztem a VICE stábja által készített filmet Agafia Lykováról. A családot először 1978-ben fedezte fel egy geológuscsoport, akik észrevették őket a levegőből a távoli hegyoldalon, az Abakan-hegységben, Szibéria délnyugati részén. Amikor megtalálták őket, a család tagjai nem is sejtették, hogy a második világháború elkezdődött – vagy véget ért. Orosz óhitű családja 1936-ban azért menekült az elhagyatott területre, hogy elkerüljék az üldöztetést és megvédjék életmódjukat. Agafya már a tajgában született 1944-ben, és 35. életévéig egyáltalán nem volt kapcsolata senkivel a családján kívül. Anyja még 1961-ben elhunyt, három testvére pedig 1981-ben egymás után. Apja 1988-ban távozott az élők sorából. Azóta semmi se mozdította ki magányából. Naponta forgatja 400 éves Bibliáját, macskájáról és állatairól gondoskodik.

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »