A tűzoltók, rendőrök és katonák is készenlétben lesznek az ítéletidő idején

A várható kiadós esőzések miatt a hadsereg, a tűzoltóság és a rendőrség is készenlétben lesz arra az esetre, ha szükség lenne rá – erősítette meg Tomáš Taraba környezetvédelmi miniszter után Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter is.

jegyezte meg még szerdán Taraba azzal, hogy a bősi vízerőmű egyik turbinája az év végéig nem üzemel, így a nyolcból hét turbina lesz üzemben, ami azt jelenti, hogy kevesebb víz folyhat át.

mondta Taraba. Hozzátette, hogy az elkövetkező napokban az élet-, az egészség- és a vagyonvédelem lesz az elsődleges prioritás.

Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter csütörtökön jelezte, hogy az esetleges áradások főleg Szlovákia nyugati részén és a Morva folyón fenyegetnek. A tárcavezető közlése szerint a tűzoltóság és a rendőrség is készenlétben lesz, a válságstáb döntése értelmében Malackán állomásoztatják a szükséges technikai eszközöket.

„Megelőző intézkedések elfogadására van szükség, hogy minél jobban csökkentsük a kockázatokat és az esőzés vége után készek legyünk a víz kiszivattyúzására”

mondta a miniszter azzal, hogy a Belügyminisztérium válságstábja kapcsolatban van az érintett községek polgármestereivel.

„Tájékoztatjuk őket az aktuális intézkedésekről és a technikai eszközök használatának lehetőségéről is”

mondta a tárcavezető azzal, hogy az önkéntes tűzoltók is készenlétben lesznek.

Hírdetés

Adrián Mifkovič, a Tűzoltó- és Mentőszolgálat elnöket hozzátette, hogy ki fogják választani azokat a helyszíneket, ahol megelőző jelleggel mobilgátakat telepítenek. Ezen helyszínek kiválasztásánál a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet és a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat által közölt információkból indulnak majd ki.

A Hidrometeorológiai Intézet másodfokú meteorológiai és árvízkészültséget rendelt el

Felkészülnek a települések is

A központi intézkedéseken kívül az egyes városok, kisebb települések is hatáskörükön belüli intézkedéseket foganatosítanak. A legtöbb helyen a polgármesterek maguk hívják fel a lakosság figyelmét az élet- és vagyonvédelem fontosságára, előzetes tervezésére – pl. a pincék biztosítására.

Komáromban a KOMVaK vízszolgáltató vállalat már az elmúlt napokban is intenzíven takarította a lefolyókat, hogy a legjobban felkészüljön a csatornahálózat a nagy mennyiségű csapadékra – tisztították a lefolyókat, a víznyelőket, a zárócsapokat, ellenőrizték az átemelő- és tisztító állomások vezetékeit is.

A vállalat emellett arra kérte a lakosokat, hogy ellenőrizzék lakókörnyezetükben a lefolyókat és a csatornákat, amennyiben levéllel vagy más hordalékkal lenne behordva, akkor pedig távolítság el a szennyeződést.

Komáromban a lakosság együttműködését kérik a várható nagymennyiségű csapadék kapcsán

Körkép.sk

Taraba: Megkezdjük a felkészülést a heves esőzésekre. A hadsereg is készen áll az együttműködésre


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »