A tüntetők megrohamozták a kenyai parlamentet, 10 ember a helyszínen meghalt

A tüntetők megrohamozták a kenyai parlamentet, 10 ember a helyszínen meghalt

Legalább tíz ember meghalt, amikor kedden tüntetők tömege rohamozta meg a kenyai parlament épületét, és amire a rendőrség fegyvertűzzel válaszolt. A kenyai tüntetők az új adók bevezetése ellen tiltakoznak – jelentette a Reuters.

A kenyai parlament épületének egy része lángokba borult, miután több ezer tüntető megrohamozta azt. Azt követelték, hogy a képviselők ne támogassák az új adók bevezetéséről szóló, vitatott törvényjavaslatot. A magas megélhetési költségek miatti csalódottság évek óta fennáll az országban.

Nem sokkal azután, hogy a képviselők elfogadták a törvényt, a tüntetők a rendőrségi barikádokon keresztül jutottak el a parlament elé. Állítólag a kormány képviselői egy alagúton menekültek, a tüntetők pedig hagyták, hogy a törvényjavaslatot nem támogató ellenzéki képviselők elhagyják az ostromlott épületet. Az újságírók legalább három halottat láttak a parlament épülete előtt a lövöldözés után.

Hírdetés

Fellow Africans KENYA pic.twitter.com/k866wUK3P8    — African (@ali_naka) June 25, 2024

Az AP arról számolt be, hogy a tiltakozók azt kiabálták: „Minden politikust el fogunk kapni”. A rendőrség éles lövedékekkel lőtt és könnygázt használt a tüntetők ellen. A Kenyai Emberi Jogi Bizottság közzétett egy videót, amelyen a rendőrök tüntetőkre lövöldöznek, és közölte, hogy a rendőröket felelősségre vonják. A hírek szerint a múlt heti hasonló tüntetéseken két ember vesztette életét.

A Kenyai Ügyvédi Kamara elnöke, Faith Odhiambo kedden azt mondta, hogy valószínűleg 50 kenyai nőt, köztük személyi asszisztensét is elrabolták a rendőrök. A helyi civil szféra szerint az eltűntek között vannak tüntetők is, akiket a rendőrök a várható keddi tüntetések előtt elvittek otthonukból, munkahelyükről és közterekről.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »