A tudomány segít társaság támogatja az oltatlanok korlátozását

A tudomány segít társaság támogatja az oltatlanok korlátozását

A tudósok és kutatók által létrehozott, A tudomány segít társaság szintén nyílt levélben szólított fel mindenkit, hogy oltassa be magát, egyúttal leszögezte, hogy támogatja a kormány járványügyi szakértői tanácsának javaslatait, amelyek jobban korlátoznák a beoltatlanokat, és előnyhöz juttatnák az oltottakat, főleg a fekete járásokban. Közöljük a kutatók felhívását.

Máris veszélybe került a kórházak működése, ami az egész társadalmat sújtja. Elértük kapacitásaink határát, ráadásul az előző járványhullámok óta tovább csökkent a nővérek és orvosok száma, és már most kimerültek. A feladatunk most az, hogy valahogy megosszuk a kórházakra nehezedő terheket a mostani hullám tetőzésekor.

Éppen ezért támogatjuk a járványügyi szakértők javaslatát, a járványügyi előírások módosítását. Ezek egyrészt szigorítják a szabályokat a legnagyobb veszélyben levők számára – ők azok, akik nincsenek beoltva és még nem estek át a betegségen. Másrészt enyhébb szabályokat jelentenek a beoltottak számára, mivel ők kisebb veszélynek vannak kitéve. Ezek a változások lehetővé tennék, hogy az egész ország, bár korlátozott üzemmódban, de működjön, és sokaknak ez a gazdasági túlélést jelentené.

Ugyanúgy kulcsfontosságú, hogy mindenki kérje a harmadik oltást, fél év elteltével a második után. Főleg az időseknél csökken idővel az ellenanyagok szintje a szervezetben, de a harmadik dózis több mint 90 százalékos védettséget ad a delta variáns ellen.”

A számok nem hazudnak… És egyértelműek

Hírdetés

Az oltás egyelőre az egyetlen megoldás, és a visszaút a normális élethez. Dániában, Spanyolországban, Portugáliában, Franciaországban és más országokban is visszatért az élet a normális kerékvágásba, köszönhetően a magas átoltottságnak és főleg az idősek magas átoltottságának. A másik oldalon ott van Oroszország, Bulgária, Románia, ahol az átoltottság alacsony, a kórházi ellátás összeomlott, szenved a gazdaság és az egész társadalom.

Szlovákia e két csoport között van, a lakosság fele kapta meg a vakcinát. De az itteni adatok is világosak: az oltás védelmet ad. A kórházba kerülők elsöprő hányada nincs beoltva, a beoltottak közül pedig főleg az idősek, más betegségekben is szenvedők kerülnek kórházba, akiknek le van gyengülve a szervezete, vagy eleve gyenge az immunrendszerük. Az oltás hatékonyságát a többi országból érkező fertőzési és halálozási adatok is egyértelműen igazolják. Ha az oltás nem kívánt mellékhatásai miatt aggódik – melyek világszerte elenyészőek – beszélje meg orvosával, akár több orvossal, hogy van-e bármi alapja a félelmeinek. Az oltást össze sem lehet hasonlítani azzal, amekkora veszélyt a megfertőződés és a harmadik hullám jelent.

Az oltást elutasítók gyakran érvelnek azzal, hogy a magas átoltottságú országokban is sok beoltott kerül kórházba. Ez igaz, és egyben teljesen logikus is. Ezekben az országokban ugyanis már sokkal kevesebb a beoltatlan ember, és feltehetően átestek a betegségen. A beoltottak között pedig sok az olyan, akinek eleve gyenge az immunrendszere, ezért kerül kórházba, és oltás nélkül szinte biztosan meghalna.”

Biztonsági öv

Ha ez paradoxonnak tűnik, elég egy példa a közlekedésből. Nagyon sokan halnak meg az utakon úgy, hogy használták a biztonsági övet. Ez azonban nem arra bizonyíték, hogy haszontalanok a biztonsági övek. Ha mindenki becsatolná, akkor a közúti balesetek összes áldozata becsatolt övvel halna meg. De sokkal kevesebb lenne a halálos áldozat.

Annak érdekében, hogy elkerüljük a kórházak összeomlását és a megakadályozható halálesetek számának megugrását (és itt nem csak a Covid-19-ről van szó), mindenkit felszólítunk a járványügyi intézkedések betartására, az oltatlanokat pedig arra, hogy haladéktalanul kérjék a vakcinát.” (úsz)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »