A törökországi Ethnosport Világszövetség meghívására Isztambulban tartózkodott a Magyar Turán Szövetség küldöttsége

A törökországi Ethnosport Világszövetség meghívására Isztambulban tartózkodott a Magyar Turán Szövetség küldöttsége

A Magyar-Turán Alapítvány által alapított Magyar Turán Szövetség, Magyarország és a Kárpát–medence legnagyobb hagyományőrző, és hagyományőrző sportokat képviselő szövetsége, amely évek óta szoros partneri kapcsolatokat ápol az Ethnosport Világszövetséggel és a keleti rokonnépeink szervezeteivel. Az idei Ősök Napja ünnepséget követően érkezett a világszövetség vezetőségének meghívása és felkérése egy vezetői látogatásra valamint egy közös munkaprogram megvalósítására.

Középen Bilal Erdoğan az Ethnosport Világszövetség elnöke, a két szélen a Magyar Turán Alapítvány küldöttei Fehér József és Varga Zoltán – Isztambulban

 

A Magyar-Turán Közhasznú Alapítvány  egy Európai Uniós pályázaton is részt vett a törökországi Ethnosport Világszövetséggel (World Ethnosport Confederation) közösen. A projekt célja általában a hagyományos sportjátékok és az emberiség kulturális örökségét képező hagyományok népszerűsítése a fiatalok és a fiatalokkal aktívan együtt dolgozó ifjúsági vezetők között; illetve a hagyományos sportok és játékok újjáélesztésének előmozdítása.

A projektben 44 fő vett részt. Törökország mellett Tatársztán (Orosz föderáció) több hagyományőrző sport szervezete (hapkido, güres, lovasíjászat) és Magyarország képviseletében a Magyar-Turán Alapítvány 11 fős küldöttsége, mint a hagyományőrző sportokat és sportolókat képviselő legnagyobb magyar szervezet.

A Magyar Turán Alapítvány küldöttsége a World Ethnosport Confederation fórumán

A program során előadóink a hagyományőrző rendezvények és a hagyományos sportok versenyeinek szervezése terén szerzett tapasztalataikat osztották meg a hallgatókkal. A magyar küldöttség előadást tartott a Magyar-Turán Alapítvány működéséről. Az előadásban bemutattuk a magyar történelem Kárpát-medencén kívüli szakaszát is az Árpád-ház uralkodásáig. Középpontba helyeztük a Kárpát–medencei államot létrehozó Magyar Nagyfejedelemség történetét, és Árpád vezér személyének kiemelt szerepét a magyar történelemben. Beszámoltunk az utóbbi években, modern természettudományos módszerekkel végzett  kutatások  eredményeiről is.

A közös fórumon bemutattuk a Kurultaj – Magyar Törzsi Gyűlést, mely Európa legnagyobb hagyományőrző ünnepe, amely évek óta ad otthont a legnagyobb hagyományőrző sportversenyeknek.

A prezentációban szó esett a kulturális tevékenységről, melyet a Magyar-Turán Közhasznú Alapítvány a határon túli magyar közösségekért végez (röviden ismertettük az I. világháború után kialakult etnikai helyzetet) Szlovákiában, Romániában, Szerbiában, Ukrajnában. Beszéltünk az alapítványunk Közép-ázsiai országokban végzett kulturális tevékenységéről, a közös antropológiai és genetikai kutatásokról, a közös sport eseményekről, adatgyűjtő expedíciókról, illetve kulturális eseményekről (íjász és sport egyesületek létrehozása, életfa állítás a kazakisztáni madjar törzsnél, dokumentumfilm a Kaukázus vidék és a Karabah régió történetéről).

Hírdetés

Beszámoltunk a hagyományőrző sportok terén elért eredményeinkről. 2010 óta szervezünk különböző országos hagyományőrző sportversenyeket, mint például a Magyar Köböre Bajnokság, a Turán Kupa vagy a TURÁN Hagyományőrző Sportok Viadala. A Kurultaj adott otthont a 2018-as Bothúzó Európa Bajnokságnak.

Az alapítványunk küldöttei megtekintették az Ethnosport Világszövetség isztambuli oktatóközpontját, ahol gyakorlatban is kipróbáltuk a jelenleg használt eszközöket és módszereket. Részt vettünk az Ethnosport Világszövetség rendezésében megtartott Bothúzó Világbajnokságon, ahol szurkoltunk a szép sikereket elérő magyar bothúzó válogatottnak. Megnéztük – a törökül csak Zsebherkules-nek becézett – olimpiai- és világbajnok bulgáriai török súlyemelő, Naim Sulejmanoglu életéről készített dokumentum filmet.

Az egyhetes programsorozat közös, záró-fórumán az Ethnosport Világszövetség vezetősége és Bilal Erdoğan elnök úr is személyesen vett részt. Köszöntötte a megjelenteket, külön kiemelte a Magyar Turán Szövetség által végzett nagy kutatási és szervezőmunka eredményességét és a Kurultaj kiemelkedő jelentőségét. A Világszövetség elnöke, szívélyes üdvözletét küldte a Magyar Turán Szövetséget vezető Bíró András Zsolt elnök úr részére.

Különös megtiszteltetés, hogy az elnöki megnyitó után a 11 fős magyar küldöttség vezetője, Varga Zoltán kapott szót. Török köszöntés után a magyar delegáció vezetője beszédében elmondta, hogy megtisztel bennünket a meghívás. Úgy gondoljuk, hogy ez egy új alkalom a híd építésre és újabb kapcsolódási pont egymással. Az út közös, a cél közös. Közös reményünk, hogy a közeli jövőben, tovább mélyítve az együttműködést, sikeresen tudjuk folytatni a közösen munkát.

A fórum végén Varga Zoltán vette át Bilal Erdoğan elnök úrtól a vendéglátók ajándékát (egy különleges tradicionális török íjat), amelyet követően átadta a Magyar Turán Alapítvány ajándékát, egy aranyozott ezüst tollat, egy színezüst karkötőt aranyozott hun farkas motívummal.

A fórumot követően a világszövetség elnöke és a magyar delegáció vezetői egy négy fős egyeztető megbeszélést tartottak, amelyben az eddigi eredményeket és a jövőbeli közös célokat tekintették át. Bilal Erdoğan elnök úr kifejezte, hogy tervezi a részvételt a 2022-ben Bugacon megvalósuló VII. Kurultajon.

A magyar delegáció kifejezte a köszönetét a szíves és magas színvonalú vendéglátás valamint a sikeres szakmai program megszervezése végett.

 

 

 

 


Forrás:kurultaj.hu
Tovább a cikkre »