A tíz évvel ezelőtt elhunyt motorosra emlékeztek (Kézdiszentlélek)

A tíz évvel ezelőtt elhunyt  motorosra emlékeztek (Kézdiszentlélek)

Gyertyagyújtással emlékeztek a szovátai Sebestyén Attilára (1977–2014) tragikus halálának tizedik évfordulóján pénteken este Kézdiszentléleken a motorostársai és a Székely Helyőrség által állított kopjafáknál. A fényképes emléktáblát a Sebestyén család állította a motorosok emlékjeleként 2015-ben.

Emlékeztetjük olvasóinkat, hogy mi is történt tíz esztendővel ezelőtt a kézdiszentléleki, romák által lakott falurészen. A 37 éves szovátai motoros 2014. augusztus 10-én Kézdivásárhely irányából érkezve a faluból Katrosa felé kivezető úton megpróbált elkerülni egy, az úttesten szabálytalanul átkelő 11 éves roma kislányt, de elvesztette uralmát járműve fölött, majd az egyik lakóháznak csapódott. A szemtanúk közül többen is állították, hogy a baleset után Attila még élt, és lincselés áldozata lett.

A szerencsétlenség helyszínére elsőként érkező, társa segítségére siető másik motorost, az akkor 28 éves Pál Tamást elsősorban a megsérült kislány rokonsága megverte és megkéselte, súlyos sérülésekkel szállították a brassói kórházba. Több késszúrást kapott, a kórházi illetékesek akkori közlése szerint a tüdejét is átszúrták. Ugyancsak kórházba szállították az elhunyt motoros útitársát, egy 44 éves sepsiszentgyörgyi nőt, akit szintén bántalmaztak.

Hírdetés

A hivatalos kórbonctani jelentés szerint az elhunyt szovátai motoros a balesetben szenvedett súlyos sérüléseibe halt bele, melyeket az esés során, valamint kemény tárgynak ütközve szerzett, a halál oka fulladás volt, amelyet belső vérzés okozott. A megyei rend­őrség gyilkossági kísérlet miatt gyanúsítottként előállított négy, 25 és 52 év közötti kézdiszentléleki férfit. Közülük egy 27 éves személyt előzetes letartóztatásba helyeztek, hármat pedig gyanúsítottként hallgattak ki. Az előzetes letartóztatásban lévő férfi pszichiátriai vizsgálatát a jilavai börtönkórházban végezték el, majd később bíróság élé állították. Mivel a törvényszéki orvos megállapítása szerint nem lincselés okozta Sebestyén Attila halálát, az ő esetében lezárták a további nyomozást.

Pál Tamás felháborítónak nevezte a hatóságok hozzáállását az ügyhöz. Elmondta: amikor a tragédia helyszínére érkezett, a balesetet elszenvedő társa még élt, lélegzett, és biztos abban, hogy Sebestyén Attilával a felbőszült romák végeztek. Pál Tamás úgy tudja, a rendőrség egy szellemi fogyatékkal élő személyt vett őrizetbe ember­ölési kísérlet miatt, szerinte nem azokat próbálják kézre keríteni, akik részt vettek a lincselésben.

2015-ben a Kovászna Megyei Törvényszék M. Istvánt, a motoros balesetet követő késelés feltételezett elkövetőjét három és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélte, amelynek a felét töltötte le. A balesetet követően a motorosok több alkalommal is megemlékeztek elhunyt társukról. A két kopjafa azóta is ott áll a helyszínen.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »