„A tesztelés nem önkormányzati, hanem közegészségügyi feladat” nyilvánították ki az Érsekújvári járás polgármesterei

„A tesztelés nem önkormányzati, hanem közegészségügyi feladat” nyilvánították ki az Érsekújvári járás polgármesterei

Ma az érsekújvári lovardában került sor a Városok és Falvak Társulásának regionális munkatalálkozójára, a járás polgármestereinek részvételével.

Megvitatták a jelenlegi járványügyi intézkedéseket és kifejtették, hogy ezek a települések lakóinak életére is negatívan hatnak, az önkormányzatokat tehermentesíteni kell az olyan tevékenységektől, amelyek idő-, energia-, pénzigényesek és végső fokon nem hozzák meg a kívánt hatást.

Egyetértettek abban, hogy a tesztelés közegészségügyi feladat a megelőzés terén, ezért ez nem az önkormányzatok, de az állam feladata lenne a járási hivatalokon keresztül.

Hírdetés

Határozatban kérték a kormánytól a magán tesztelőhelyek bővítését megyei, járási és települési szinten, melyekkel tehermentesítenék az önkormányzatokat, a gazdaság beindítását az üzletek, vendéglátó-egységek és a szolgáltatások újranyitásával, az IROP pályázati kiírásainak közzétételét, hogy mielőtt lejárna a határidő, legyen idejük a településeknek a projektek kidolgozására, valamint azt, hogy ne változzon a bírósági térkép. A határozatot egységesen, tartózkodás nélkül fogadták el a találkozó résztvevői.

Geri Valéria, Kisújfalu polgármestere portálunknak elmondta, kérték a kormányt a továbbiakban ne terhelje teszteléssel az önkormányzatokat, addig azonban amíg nem születik valamilyen megoldás, továbbra is biztosítani fogják lakosaiknak a tesztelés lehetőségét, mert tudják, jobb, ha ebben a koronavírusos időszakban nem utaznak az emberek. Emellett azt is kérték, indítsák újra a gazdaságot, hogy a családok és kisvállalkozók ne menjenek tönkre.

– fogalmazott Lukács Imre, Kamocsa polgármestere. Kitért arra, eddig kétnaposak voltak a hétvégi tesztelések, hogy a lakosok ne tömörüljenek, most azonban csak egynapos és a lakosok időpontra érkeznek. Örömét fejezte ki afelett, hogy a lakosok nagyon fegyelmezettek és betartják az előírásokat.

– tájékoztatott Lukács, hozzátéve, azt is csak a pénz hatalmával lehet magyarázni, hogy amíg a kis üzleteknek zárva kellett tartaniuk, addig az áruházláncok nyitva maradhattak.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »