A temesvári egyházmegyében is a végéhez érkezett az ökumenikus imahét

A temesvári egyházmegyében is a végéhez érkezett az ökumenikus imahét

Január 21-én Boksánbányán, 22-én Resicabányán, 23-án, a záró napon pedig Temesváron találkoztak az ökumené jegyében a római katolikus, görögkatolikus és ortodox egyházak elöljárói, hogy a hívekkel együtt közös szertartásokon vegyenek részt és az ökumené jegyében a Krisztusban való egységért imádkozzanak a Bánságban is.

Az ökumenikus imahét keretében január 21-én délután a boksánbányai román ortodox templomban tartottak ökumenikus imaórát. A hívek, valamint Pál József Csaba megyéspüspök, Călin Ioan Bot lugosi görögkatolikus segédpüspök és Lucian Mic karánsebesi román ortodox püspök mellett az eseményen jelen volt a három vallásfelekezet több esperese és lelkipásztora is, illetve a boksánbányai polgármesteri hivatal és a helyi tanács képviselői is.

Az imaórát kulturális program előzte meg. Miután Mirel Pascu, Boksánbánya polgármestere köszöntötte a három egyházi elöljárót, a jelenlévők megtekintették Nik Potocean festőművész tárlatát, aki festményein a boksánbányai keresztény templomokat örökítette meg.

A helyi ortodox templomban az imaest jellegzetes szerkezetű ájtatossággal, Urunk Jézus Krisztus akatiszttal kezdődött, majd Lucian Mic ortodox püspök üdvözölte a híveket. A püspök hangsúlyozta: ez alkalommal a jelenlévő keresztények egysége a közösen elmondott imában és tanúságtételben valósult meg. Călin Ioan Bot görögkatolikus segédpüspök János evangéliumát idézte: „Legyenek mindnyájan egyek. Amint te, Atyám bennem vagy, s én benned, úgy legyenek ők is eggyé bennünk, hogy így elhiggye a világ, hogy te küldtél engem” (Jn 17,21) – Ezek a szavak nem csupán életformára vagy érzelmekre vonatkoznak, hanem konkrét tettekben is megvalósulnak – mutatott rá a görögkatolikus segédpüspök.

Pál József Csaba temesvári főpásztor beszédében a közös imaóráért mondott köszönetet. „Megköszönöm mindazt a szépet, amit itt, ebben a templomban és ebben a közösségben megtapasztaltam. Köszönetet mondok a tanításért, amit Ioan püspöktől és Lucian püspöktől kaptunk. És megköszönöm a szeretetet, amellyel fogadtatok” – mondta, majd a találkozó a Miatyánk közös elimádkozásával zárult.

*

Január 22-én a resicabányai Szentháromság-templomban folytatódott az ökumenikus imahét, ugyancsak Pál József Csaba, Călin Ioan Bot és Lucian Mic, a három bánsági vallásfelekezet hívei, esperesei, papjai, valamint a resicabányai polgármesteri hivatal képviselői részvételével.

Az imaalkalom kezdetén a templom Gaudete énekkarának előadásában a Serva eos in nomine Tuo című zenemű csendült fel, amelyet a temesvári főpásztor püspöki jelmondata ihletett. Pál József Csaba megyéspüspök maga is visszautalva az elhangzottakra, hangsúlyozta: egyedül Isten képes megtartani népét egységben az Ő nevében. „Ma azért imádkozunk, hogy növekedjék közöttünk, különböző vallásfelekezethez tartozó keresztények között az egység.

– fohászkodott a főpásztor, akinek beszéde után közös vesperás következett, majd Lucian Mic ortodox püspök szólt a jelenlévőkhöz. „A Szentháromság az örök szeretet és világosság forrása” – mondotta a püspök, aki Assisi Szent Ferenc, Új Teológus Szent Simeon (Szümeón) és Szent Ágoston műveiből is idézett.

Hírdetés

Călin Ioan Bot lugosi görögkatolikus segédpüspök a következő szavakkal fordult a hívekhez: „Az eltelt napokban sokat tanultam. Összefoglalásként csupán két szót mondok: megismerés és értékelés.” Végezetül közösen mondták el az Úr imáját.

*

Az ökumenikus imahét zárónapján, január 23-án Pál József Csaba temesvári megyéspüspök és Lauš Nikola püspöki irodaigazgató Ioan Selejan bánsági román ortodox metropolitával a temesvári Dacia téri román ortodox templomban vett részt az ökumenikus imaórán. Az utolsó imaalkalmon a különböző vallásfelekezetek – római katolikus, görögkatolikus, román, ukrán és szerb ortodox, evangélikus, baptista – lelkipásztorai és hívei mellett Luciana Friedmann, a temesvári izraelita hitközség elnöke és Zvika Kfir rabbi, továbbá a temesvári pünkösdi egyház képviseletében Constantin Leontiuc is jelen voltak.

Beszédében a temesvári katolikus főpásztor kiemelte: az egybegyűlt vallásfelekezetek közötti különbözőségek nyilvánvalóak, viszont Isten szeretetében közösséget alkotnak.

– fogalmazott Pál József Csaba.

Az imaórán minden felekezet elöljárója megszólalt, majd ez az imaalkalom is a Miatyánk elimádkozásával, valamint a jelenlévő lelkipásztorok áldásával zárult.

Az imaóra zenei szolgálatát a Teofora Dacica Timisiensis énekkar látta el Ionuț Filip ortodox lelkipásztor vezényletével.

Az imaórák és az eseményeken készült fényképek a temesvári egyházmegye közösségi oldalán visszanézhetőek, a bővebb beszámolók (Boksánbánya, Resicabánya, Temesvár) a Temesvári Római Katolikus Egyházmegye honlapján olvashatóak.

Forrás és fotó: Temesvári Római Katolikus Egyházmegye 

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »