A tavaszi időjárás mellé orkánt is kapunk az oldalunkba. Északon vasárnap villámok cikáztak

A tavaszi időjárás mellé orkánt is kapunk az oldalunkba. Északon vasárnap villámok cikáztak

A rendkívüli enyhülés a nagyon erős légtömeg-beáramlásnak is köszönhető, ami viszont elkerülhetetlen hozza magával az elemek tombolását is. A Magas-Tátra környékén orkán erejű szél miatt vörösriasztást rendeltek el hétfőre, a felvonókat leállították. Délen elsőfokú riasztás lesz érvényben a szél miatt. Mindazonáltal a déli járásokban a tavaszias idő megmutatta magát: az ógyallai meteorológiai állomás 15 fokos csúcsot mért napközben.

Térségünkbe nagyon meleg légtömegek nyomulnak be északnyugat és nyugat felől. Ennek megfelelően az év ezen szakához képest kirívóan magas hőmérsékletet mértek a meteorológusok, Ógyallán vasárnap 15 fokot rögzítettek, de az ország negyven másik állomása is mind 10 fok feletti csúcsokat mért, annak ellenére, hogy még csak február eleje van.

A felmelegedés pedig még csak ezután kapcsol rá igazán. A következő napokban már nem csak a Komáromi járásban, de más régiókban is 15 fok körüli nappali hőmérséklet várható.

A meleg levegő erőteljes beáramlása azonban értelemszerűen elszabadítja az elemek tombolását is. A lengyel határnál három villámcsapást is rögzítettek az állomások, vagyis zivatar alakult ki. A java azonban még csak ezután jön.

Hírdetés

A Tátrában 90-108 km/órás széllökéseket mértek már vasárnap, de a szél az este folyamán durvul be igazán. Hétfőn lesz a legrosszabb a helyzet. Az ország egész területén megerősödik az északnyugati szél, és még az alföldeken is 65-90 km/órás széllökésekre kell számítani, különösen a délnyugati járásokban. A hegyekben a szél 125 km/órás lökéseket produkálhat, a Tátra lejtőin azonban még ennél is hevesebb, 145 km/órás szélre kell számítani. Ki is adták a vörös riasztást.

A hegyekben ráadásul az erős szél csapadékot is hozhat, pontosabban felhőszakadást, rövid idő alatt akár 50 mm-nyi eső is hullhat északon. Délen eközben közepesen felhős idő várható.

A hirtelen felmelegedés egyik igen veszélyes és ok problémát okozó következménye a hóolvadás. Az iMeteo beszámolója szerint Szlovákia több északi településén már a tűzoltókat riasztották. A folyók, patakok vízszintje rohamosan emelkedik, a Liptószentmiklósi, Námesztovói és Turdossini járásokban már elsőfokú árvízkészültség van érvényben.

A legrosszabb a helyzet Zsolna megyében, ahol a Fehér Vág és Dóvali patak vízszintje igen gyors tempóban emelkedik. És hétfőre virradója erre a helyzetre kapja a nyakába Észak-Szlovákia a felhőszakadást.

Körkép.sk, iMeteo.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »