A Szombathelyi Egyházmegye hitoktatóinak lelkigyakorlata

A Szombathelyi Egyházmegye hitoktatóinak lelkigyakorlata

Július 11. és 14. között a szombathelyi Martineum Felnőttképző Akadémia adott otthont a hitoktatók egyházmegyei lelkigyakorlatának, mely Kürnyek Róbert pasztorális helynök, iskolalelkész vezetésével zajlott.

A négy nap a testi-lelki töltődés ideje volt. A szentmisék, imádságok és a Szentírás-olvasás mellett belefért a programba egy-egy esti séta, filmnézés és sok-sok kötetlen beszélgetés is.

A négynapos lelkigyakorlat vezérfonalát ez az alapigazság adta: az imádság által eljuthatok önmagam megismeréséhez; az imádságban szívem Isten felé fordul, szemlélem Őt, az Ő fényében ráláthatok, milyen is vagyok, ki is vagyok én.

Róbert atya különleges lépcsőfokokon vezette végig a hitoktatókat, melyek mind nagyobb magasságokba emeltek: ember vagyok; hívő, keresztény ember vagyok; keresztény tanító ember vagyok.

Hírdetés

Az elmélkedések egyre világosabb választ adtak arra a kérdésre, miként lehet keresztény tanítónak lenni Isten szándéka szerint. Jézus, a tanító példáját szemlélve valóban rátekinthettek a hitoktatók önmagukra, arra, hogy kialakították-e gyakorlatukban a jézusi pedagógiát.

Kürnyek Róbert elmélkedései impulzust adtak, hogy szüntelenül tegyék fel a kérdést, mit tenne Jézus az adott helyzetben. A hittantanítás nem más, mint Krisztus példáját, tanítását alkalmazni, ily módon vezetni a fiatalokat. A hittantanítás mindig lelki esemény, mert valójában személyiségformálás, melyben a hitoktató legfőbb eszköze a saját személyisége. Ezért is fontos a tanító Jézus példáját követni. Ha készek vagyunk önmagunkon munkálkodni, akkor a jót szabadon, örömmel és könnyedén meg tudjuk tenni.

A lelkigyakorlatról hivatásukban megerősödve, közösségi élményekkel gazdagodva térhettek haza a résztvevők.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »