A szolidaritás alap a közösségi gazdaságokban

A szolidaritás alap a közösségi gazdaságokban

Légy a részese! Közösségépítés programunk a közösségi gazdaságok tagjainak szól. Tizenkét részes cikksorozatunkban nekik mutatjuk be a közösségi gazdaságok működését és sajátosságait. Ebben a részben a szolidaritással foglalkozunk.

A szolidaritás a közösségi gazdaságok egyik alapvető értéke. Amikor csatlakozol, vállalod, hogy megosztod a gazdával a gazdálkodás minden kockázatát, azaz szolidaritást vállalsz vele. A gyakorlatban azonban láthatod, hogy ezt a gazda is viszonozza és idővel a tagok között is kialakul. Mutatunk néhány példát.

Adjuk össze!
A közösségek árképzésének többféle módja létezik. Az ajánlattétel-modell szerint a gazda kiszámolja a termelés éves költségét és megmondja a csatlakozni kívánó tagoknak, hogy mennyi lenne egy részesedés ára. A tagok ennek fényében titkosan ajánlatot tesznek a gazdának, ami lehet több vagy kevesebb is, mint a kiszámolt összeg. Ha a felkínált összegek fedezik az éves költségvetést, akkor a folyamat véget is ért. Ha nem, a tagok újabb ajánlatot tesznek. A folyamat ösztönzi a kreativitást, a szolidaritást és az alacsonyabb jövedelműeknek is leheőséget ad a csatlakozásra. Nagyon népszerű Németországban, hazánkban pl. a Dunaszigeti Zöldségközösség alkalmazza.

Segítsük egymást!
Sok gazdaságban jellemző, hogy a tagok elviszik egymásnak a részesedést, ha az egyik tag valamiért nem tudja átvenni. Sőt, olyan is akad, hogy két tag felváltva veszi át a termékeket. Ez a gyakorlat a koronavírus időszakában sok karanténba kényszerült családnak jelentett gördülékeny és biztonságos segítséget.

Amikor a gazda vállal szolidaritást
A gazda termel a tagoknak, így ő viseli a legnagyobb kockázatot, amiben a tagok közösséget vállalnak. De olyan helyzet is adódhat, hogy a tagok kerülnek nehéz élethelyzetbe, ami akadályozza őket a rendszeres fizetésben vagy az átvételben. Több közösségben, mikor egy tag nehéz anyagi helyzetbe került, a gazda továbbra is szállított neki és felajánlotta, hogy majd később, vagy részletekben rendezze a fennálló tartozását. A járványhelyzet arra is hozott példát, hogy a gazda házhoz vitte karanténban lévő tagjának a részesedését.

Hírdetés

Helyi gazdától vásárolsz? – Ezzel csökken a károsanyag kibocsátásod is!

 



A Food & More projektet az Európai Bizottság támogatta. A projekt tartalma nem szükségszerűen tükrözi az Európai Bizottság nézeteit.

Ez a poszt A szolidaritás alap a közösségi gazdaságokban először itt jelent meg: Tudatos Vásárlók.


Forrás:tudatosvasarlo.hu
Tovább a cikkre »