A sződligeti templomtorony közel kétezer denevér telelőhelye

A sződligeti templomtorony közel kétezer denevér telelőhelye

102 mentett denevért helyeztek ki február 25-én a Fővárosi Állat- és Növénykert vadállatmentő központjának, valamint a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársai a sződligeti Nagyboldogasszony-templom tornyába, amely egy népes, ezernél is több egyedből álló denevérkolónia lakó-, illetve telelőhelye.

Bár a Fővárosi Állat- és Növénykert vadállatmentő tevékenységének fő profilja a madármentés, segítségre szoruló denevérekkel is nagy számban foglalkoznak. Az állatkert vadállatmentő központjába évről évre több száz „bőregér” kerül be; tavaly összesen 11 denevérfaj 398 egyedével akadt dolga a vadállatmentésben dolgozó munkatársaknak. Akadnak köztük sérült, legyengült, telelésben megzavart, sőt elárvult egyedek is. Az állatok egy részét jószándékú magánszemélyek juttatják el a vadállatmentő központba, de a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettől és a nemzeti parki igazgatóságoktól is legtöbbször ide kerülnek a segítségre szoruló denevérek, ahol a sérült, beteg állatokat meggyógyítják, a legyengülteket felerősítik, az elárvultakat felnevelik, és ha kell, segítenek nekik a telelés folytatásában is. A végső cél minden esetben az, hogy a mentett állatok visszakerülhessenek természetes élőhelyükre.

A szakemberek körében repatriálásnak nevezett műveletre, azaz az állatok természetes élőhelyükön történő elengedésére mentett denevérek esetében a közelmúltban két alkalommal is sor került: február 6-án a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság által létesített tiszaugi denevértoronyba került ki 89 rőt koraidenevér, néhány nappal ezelőtt pedig – a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatósággal (DINPI) együtt – az 1932-ben épült sződligeti Nagyboldogasszony-templom tornyába helyeztek ki 102 mentett állatot: 86 rőt koraidenevért, 15 fehérszélű törpedenevért és 1 durvavitorlájú törpedenevért.

A denevérekről köztudott, hogy előszeretettel telepednek meg ember által emelt építményekben, például padlásterekben vagy templomtornyokban, így kárpótolva magukat az ember térfoglalásáért. A sződligeti templomtornyot is ők maguk választották olyan lakó- és telelőhelynek, amelyet három faj közel kétezer egyede használ közösen.

A DINPI és a sződligeti katolikus plébánia között évek óta nagyon sikeres az együttműködés. A közösség örül a denevérek jelenlétének – tisztában vannak természetvédelmi értékükkel és a környezetben betöltött szerepükkel. A szakemberek pedig rendszeresen figyelemmel kísérik a denevérpopuláció alakulását. Így a 102 mentett állatot a nemzeti parki munkatársak által rendszeresen monitorozott helyszínen helyezték ki.

Hírdetés

A denevéreket február 25-én vitték ki Sződligetre, s miután mindegyiküket egyenként megitatták és ideiglenes jelöléssel látták el, felkerültek a toronyba, a többi denevér közé.

Március első hétvégéjén már az első kontrollra is sor került: az Állatkert és a DINPI szakemberei mindent rendben találtak – minden elengedett denevér jól van.

Forrás: zoobudapest.com

Fotó: Bosnyák János (ellenőrzéskor készült képek); Nagy Ágnes (fotók a kihelyezésről)

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »