A szociológus szerint (is) nehéz lesz visszaszerezni az emberek bizalmát

A szociológus szerint (is) nehéz lesz visszaszerezni az emberek bizalmát

Amennyiben a jelenlegi kormány maradna akár a mostani vagy hasonló felállásban, óriási mínusszal folytatná. „Rendkívül nehéz lesz újra visszaszerezni az emberek állami szervekbe vetett bizalmát és a közügyek iránti érdeklődésre motiválni őket“ – állapította meg a jelenlegi politikai válságot elemezve Marcela Šarvajcová szociológus.

„Egy kormányválság a koronavírus-járvány idején fokozott mértékben kiábrándítja, elkeseríti és feszültté teszi az embereket. A kormánytól az átlagos hétköznapokon is határozott megoldásokat várnak, hát még a mostani helyzetben“ – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a tavalyi parlamenti választások a választók többsége számára reményt és változást ígértek.

A szociológus szerint a legutóbbi közvélemény-kutatás eredményei a preferenciák tekintetében egyáltalán nem meglepőek, viszont annál riasztóbbak. Az emberek többsége ugyanis naponta szembesül a káosszal, s ez fokozza a felháborodást, a bizonytalanságot.

„A kommunikáció és a kormányzás stílusa a társadalom számára rendkívüli megterhelő“ – világított rá. „Nehezen találnánk olyan politikai vagy gazdasági területet, mely lelkesítené az embereket, reményt adna nekik, vagy ennél is jobb esetben konkrét megoldásokat kínálna számukra. A bizalmat ideális viselkedéssel, megfelelő hozzáállással lehet megszerezni, s miután megszereztük is folyamatosan dolgozni kell érte és megfelelni az elvárásoknak. Ellenkező esetben könnyen elveszíthető és nagyon nehezen szerezhető vissza“ – figyelmeztetett.

Hírdetés

Mindezek mellett arra is rámutatott, hogy immár több mint egy éve rendkívüli mértékben ki vagyunk szolgáltatva az állami rendelkezéseknek. A gyerekek számára korlátozott az oktatás, a szegények még szegényebbé válnak, a vállalkozók tevékenysége ellehetetlenült, az egészségügy az összeomlás szélére került.

„Objektív szempontból ez a koronavírus következménye, ahogy más országokban is, a mi társadalmunknak azonban ebben a rendkívüli helyzetben nincs kihez fordulnia“ – állapította meg. „Az emberek a kormánytól a gondjaik, problémáik megoldását várják, ehelyett viszont a kormány belső problémával szembesülnek. S ez már nagyon régóta tart, ami mindenki számára rendkívül megterhelő“ – tette hozzá.

„Az embereknek ugyanis nem marad energiájuk a politikai helyzet követésére“ – magyarázta. „A bizalom kérdése a társadalomban rendkívül fontos tényező, mely feltétele az elégedettségnek, a nyugodt légkörnek. Csak így érhetők el a közös célok, teremthetők értékek és követhetők az erkölcsi normák“ – szögezte le.

(NZS/Felvidék.ma/ParlamentnéListy)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »