A szlovákok hisznek az alkohollal kapcsolatos mítoszokban: a sör valóban jobban felszívódik az étkezés után, mint a vodka?

A szlovákok hisznek az alkohollal kapcsolatos mítoszokban: a sör valóban jobban felszívódik az étkezés után, mint a vodka?

A szlovákok hisznek az alkohollal kapcsolatos mítoszokban: a sör valóban jobban felszívódik az étkezés után, mint a vodka? Kürthy Judit2024. 07. 01., h – 13:55

Egy kvíz eredményei azt mutatják, hogy a felelős alkoholfogyasztásra való nevelésnek van értelme. Érdekes észrevételeket tesznek továbbá az első alkoholfogyasztásról és az alkoholmegvonással kapcsolatos mítoszokról.

A Szlovák Rendőrség statisztikái azt mutatják, hogy 2023-ban a legtöbb közlekedési baleset pénteken történt, ezt követik a hétfői és a csütörtöki napok. A balesetek többségét férfiak okozzák (78%), és a 19 és 24 év közötti fiatalok korcsoportjában van a legtöbb közúti baleset. Pozitív tendenciát mutatkozik az ittasan okozott balesetek számára vonatkozóan, ugyanis ennek aránya 2022-hez képest tavaly 6%-kal csökkent, ami azt mutatja, hogy a lakosság felvilágosításának van értelme.

Ezért a Felelősségteljes Alkoholfogyasztás Fórum Polgári Társulás (FPSR) május és június folyamán a balesethez kapcsolódó oktatási projektet dolgozott ki, amelynek keretében országos kvízjátékot szerveztek „Mit tudsz az alkoholról?” címmel.

A cél nem csupán az volt, hogy kiderüljön, mit tudnak a szlovákiai fogyasztók az alkoholról, hanem az is, hogy interaktív módon oktassák őket az alkoholhoz való felelős hozzáállásról. 

„Mindenekelőtt a legelterjedtebb mítoszokat szerettük volna lerombolni, és érthető módon elmagyarázni, hogy nincs könnyű vagy kemény alkohol, nincs egészségesebb alkoholfogyasztás, illetve olyan a vérből gyorsabban kiürítsük az alkoholt. Csak egyetlen alkohol létezik, és minden túlzott alkoholfogyasztás káros”

 – szögezte le Tomáš Huba, a Fórum munkatársa.

A kijózanodásra szánt víz vagy étel nem segít

A kvízre válaszolók közel 40%-a tévesen azt hiszi, hogy a vízivás felgyorsítja az alkohol kiürülését, 23% pedig úgy véli, hogy a zsíros ételek is segítenek ebben. Mindössze 13% válaszadó mondta helyesen, hogy meg kell várni, amíg a szervezet magától megbirkózik az alkohollal.

Hírdetés

Tomas Huba szerint a teszteredmények tükrözik azt az évek óta tartó felvilágosító munkát, amelyet az FPSR végez a fiatalok és a felnőttek körében. „Arra a kérdésre, hogy egy kis sör, egy pohár bor vagy egy feles vodka tartalmaz-e több alkoholt, a kvíz résztvevőinek 53%-a válaszolt helyesen, ami növekedést jelent a tavalyi évhez képest. Szintén pozitív a helyes válaszok 63%-a arra a kérdésre, hogy a kemény vagy a könnyű alkohol a rosszabb”

 – részletezi a kvíz eredményeit T. Huba.

Ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy bár a kvíz eredményei javulást mutatnak a felelős alkoholfogyasztás tudatosításában, van még tennivaló. 

„Nem ülhetünk a babérjainkon. A kvízben résztvevők több mint 80 százaléka tévesen azonosította, hogy egy nagy sörnek kevesebb vagy ugyanannyi alkoholtartalma van, mint egy feles vodkának. Mindössze 18% azonosította volna helyesen, hogy a sörben ebben az esetben több alkohol van” 

– tette hozzá. 

A sört szeretjük a legjobban

Az első országos kvíznek, melynek célja a szlovákok alkohollal kapcsolatos attitűdjének megismerése és a felelős alkoholfogyasztás tudatosítása volt, más érdekes eredményeket is mutatott: 

(A kvíz résztvevői közül 60% férfi és nők 40% nő volt.)

a sör (51%) és a bor (28%) volt a legnépszerűbb, majd a szeszes italok (rum, gin és vodka) következtek,az alkohollal való első érintkezés általában 15 és 17 éves kor között történik (ez közel 50%),az alkoholfogyasztás leggyakoribb helyszíne a baráti összejövetelek (43%) és a kirándulások (17%),a válaszadók 15%-át a szülei vagy más családtagja bátorította az alkohol kipróbálására,a legnagyobb tévhit az volt, hogy az alkoholelvonást vízivással lehet gyorsítani – az emberek 40%-a hitte ezt,a legmakacsabb mítosz, amelyet a kvíz megerősített, hogy a sört – mint alkoholfajtát – enyhébben ítélik meg: 62%-uk gondolta, hogy egy nagy sör alkoholtartalma megegyezik egy feles vodka alkoholtartalmával, 20%-uk pedig azt, hogy egy feles vodka alkoholtartalma még magasabb; mindössze 18% azonosította helyesen, hogy egy nagy sör több alkoholt tartalmaz – 82% szerint ez téves.

„A kvíz segítségével megtudtuk, hogy a szlovákiai lakosság hogyan viszonyul a felelős alkoholfogyasztáshoz, milyen ismeretekkel rendelkezik erről, és milyen átveréseknek vannak még mindig kitéve. Úgy vélem, hogy szeptemberben, amikor a projekt második szakasza következik, még világosabban tudjuk majd közvetíteni azt az üzenetet, hogy az alkohol az alkohol, bármilyen formában is jelenjen meg, ezzel is támogatva az alkohol okozta balesetek megelőzését” – zárta Tomáš Huba.

(Forrás: zdravie.pluska.sk)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »