A szlovákok azt találgatják, nem-e „neonáci” az ezüstérmes olimpikonjuk

A szlovákok azt találgatják, nem-e „neonáci” az ezüstérmes olimpikonjuk

A dél-afrikai származású, de immár szlovák állampolgár Rory Sabbatini a tokiói olimpián szerzett ezüstérmet Szlovákiának, majd győzelmét követően a közösségi médiában rögtön találgatás indult arról, hogy „neonáci” jelképnek számít-e az a tetoválás, amit a verseny során villantott.

Azt, hogy Sabbatini Szlovákiát képviselje, még korábban a Szlovák Golfszövetség elnöke, Rastislav Antala indítványozta. Ő egyébként az unokatestvére Sabbatini szlovák feleségének, Martinának. Martina – lánykori nevén Štofaníková – régebben Boris Kollár (Sme rodina) parlamenti házelnök barátnője volt, közös gyermekük is van – írja a SME.

A szlovák olimpikon felesége, Martina Sabbatini a Facebookon kelt ki mindenki ellen, aki „náci” szimbólumnak tartja férje tetoválását. Azt állítja, hogy Rory karján három „L” betű található.

„Nekem is van egy ugyanilyen, csak a testem egy másik részén. Pár nappal az esküvőnk után tetováltattuk, és azt jelenti, hogy Love, Laugh, Loyalty (Szerelem, Nevetés, Hűség)” – írta közösségi oldalán a nő augusztus 2-án.

Hírdetés

A SME által megszólaltatott szakértő, Dušan Mila szerint a tetoválásnak több jelentése is lehet. Szerinte teljesen nyilvánvaló, hogy egy triszkelion elnevezésű, háromágú alakzatról van szó, amely spirális ágakból, hetesekből, és emberi lábakból is állhat. Korai szimbólumnak számít a kelta időkből, a francia Bretagne, az olasz Szicília, vagy a brit Man-szigetek címerében is szerepel különböző formákban.

A Nagynémet Birodalom idején a triszkeliont az SS bizonyos egységei is használták, majd később, a 70-es években vált a fehér fajvédő Afrikaner Ellenállási Mozgalom jelképévé. Az Afrikanernek a protestáns hollandok dél-afrikai leszármazottait hívják

„Mindenképp mérlegelésre szorul, és jogos kérdéseket vet fel ez a jelkép, ha egy dél-afrikai személy viseli, mivel a triszkelion a történelem folyamán egy szélesen ismert szimbólummá vált, amelyet elsősorban az említett rasszista és neonáci dél-afrikai szervezet használt” – okoskodott az úgynevezett a szakértő, aki úgy véli, hogy ha nem egy dél-afrikai származású személyről lenne szó, lehet, hogy nem is merülnének fel kérdések a tetoválással kapcsolatban.

Szerintünk meg inkább örüljenek az ezüstnek, amit Szlovákiának szerzett.


Forrás:harcunk.info
Tovább a cikkre »