A szlovákiai vízerőművek rekordmennyiségű áramot termelnek

A szlovákiai vízerőművek rekordmennyiségű áramot termelnek

A szlovákiai vízerőművek rekordmennyiségű elektromos áramot termelnek, a Szlovák Elektromos Művek tájékoztatása szerint a vízerőművek januári teljesítményét az utóbbi 25 év legjobbjaként tartják számon.

A domináns szlovák energiatermelő szerint a klímaváltozás érezteti hatását és az enyhe téli időjárás sok csapadékkal járt. Januárban vízerőműveik 285 ezer megawattóra villanyáramot állítottak elő, túllépve a 25 éves maximumot. Tavaly januárhoz képest a különbség meghaladta a 100 ezer megawattórát.

A Szlovák Elektromos Művek 31 vízerőművet üzemeltet, melyeknek köszönhetően csaknem 1,9 terawattóra elektromos áramot juttattak a hálózatba, a teljes mennyiség nem egész 10 százalékát. Az időjárás tavaly is különösen kedvezett ebből a szempontból, holott januárban kevesebb víz volt a tározókban.

Hírdetés

„Tavaszra azonban megteltek és majdnem teljesen töltve maradtak év végéig, főként a november és a december volt különösen csapadékos, amikor a vági vízduzzasztó lényegében teljes üzemben működött“ – állapították meg.

Ezek összteljesítménye 2023 végére 4349 megawatt volt. A Szlovák Elektromos Művek 2023-ban 21 659 gigawattóra elektromos áramot állított elő és saját szükségleteinek fedezése mellett 19 570 gigawattórát juttatott a hálózatba.

(NZS/Felvidék.ma/SITA)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »