A szlovák kormányfő szerint hamarosan véget érhet az ukrajnai háború

A szlovák kormányfő szerint hamarosan véget érhet az ukrajnai háború

Robert Fico (Smer-SD) kormányfő úgy gondolja, hogy közeledik az ukrajnai háború vége. Szerinte elmozdulás várható, és kíváncsian várja, hogy mit mond majd ezzel kapcsolatban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Európai Tanács brüsszeli ülésén. Fico megismételte, hogy Szlovákia ellenzi Ukrajna meghívását a NATO-ba, mert ez a harmadik világháborút jelentené. A kormányfő a parlament európai ügyekért felelős bizottságának szerdai ülésén beszélt ezekről a kérdésekről, brüsszeli útja előtt.

jelentette ki.

tette hozzá.

A szlovák kormányfő bár igazságos békét kíván Ukrajnának, a kérdés szerinte az, hogy a jelenlegi helyzetben ez elérhető-e. Megismételte, hogy Szlovákia támogatja Ukrajna területi egységének sérthetetlenségét, és minden béketervet, amely elősegítheti a fegyveres konfliktus lezárását.

Hozzátette, szintén a béketárgyalások képezik majd tervezett kínai látogatása egyik fő témáját, és leszögezte, mindig kiegyensúlyozott kapcsolatokra törekedett Oroszországgal is. Hozzátette, el kell felejteni azt a lehetőséget, hogy az oroszok kivonulnak a Krímről, vagy Donyeck és Luhanszk térségéből. Szerinte egyre több területet foglalnak el, és a konfliktusnak nincs katonai megoldása.

Hírdetés

Fico azt is hangsúlyozta, hogy Szlovákia továbbra is humanitárius segítséget nyújt Ukrajnának, leginkább elektromos áramra van szüksége az országnak. Ukrajnától a gáz- és kőolajszállítás biztosításában vár együttműködést.

„Visszautasítom, hogy az Adrián keresztül érkezzen hozzánk a kőolaj, mert jóval drágább lenne. A mi kötelességünk, hogy biztosítsuk a szlovákiai és ukrajnai tranzitszállítást a kőolaj és a földgáz esetében is”

szögezte le a kormányfő, majd hozzátette, továbbra is érvényes, hogy Szlovákia nem ajándékoz fegyvereket Ukrajnának, de a kereskedelem folytatódik.

Robert Fico az eredeti tervekkel ellentétben nem vesz részt az EU és a Perzsa-Öböl Menti Együttműködési Tanács szerdai találkozóján, megváltozott programja szerint csak csütörtök reggel indul útnak Brüsszelbe.

Az Európai Tanács csütörtöki és pénteki (október 17. és 18.) ülésén a közel-keleti helyzetről, a versenyképességről, a migrációról és külügyi kérdésről tárgyalnak az európai vezetők.

teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »