A szerb elnök pozsonyi gondolatai

A szerb elnök pozsonyi gondolatai

Az elmúlt héten a szlovák fővárosban rendezett Globsec biztonságpolitikai konferencia egyik előadója volt Aleksandar Vučić nemrégen újraválasztott szerb államfő.

Természetesen elsősorban Szerbia és az Európai Unió közötti viszonyról és a balkáni ország lehetséges EU-tagságáról, valamint az orosz-szerb kapcsolatokról volt szó.

Mint ismert, Szerbia és Oroszország között hagyományosan jó a kapcsolat, annak ellenére, hogy az orosz-ukrán háború miatt Szerbia hivatalosan elítélte Oroszországot és kiállt Ukrajna szuverenitása mellett.

Hírdetés

Vučić ugyanakkor emlékeztetett rá, hogy, amikor 1999-ben a NATO végig bombázta Szerbiát, nem tapasztalt semmiféle szolidaritást az európai államok részéről, noha lényegében ugyanolyan agresszióról volt szó, mint most.

A szerb elnök elmondta, hogy megállapodást kötöttek Oroszországgal a kedvezményes áron történő gázszállításról, ezért országában európai viszonylatban sokkal olcsóbb a földgáz, sőt télen előreláthatóan még olcsóbb lesz. Ennek ellenére törekednek arra, hogy minél kevésbé függjenek az orosz gáztól és keresik azokat a lehetőségeket is, amelyek révén diverzifikálhatnák Szerbia gázellátását.

Szerbia esetleges NATO-tagságát Vučić kizárta, mivel Szerbia önállóan igyekszik politizálni és ennek fontos része a katonai semlegesség is. Ugyanakkor nincs gondja azzal, ha mások az Észak-atlanti Szövetség tagjai akarnak lenni.

A szerb elnöktől a konferencia résztvevői megtudhatták azt is, hogy a NATO jelenlegi főtitkára, Jens Stoltenberg gyermekként Belgrádban élt, ezért volt képes segíteni bizonyos félreértések áthidalásában Belgrád és más országok között.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »