A szélsőjobbos szlovák kormánypárt ügynöknek bélyegezné a szlovákiai magyar szervezeteket

A szélsőjobbos szlovák kormánypárt ügynöknek bélyegezné a szlovákiai magyar szervezeteket

Benyújtotta a civilszervezetek megregulázására szolgáló javaslatát a szélsőjobboldali szlovák kormánypárt, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) – írta meg a Paraméter cikke alapján a 24.hu.

A törvényjavaslat értelmében az évi 5000 eurónál magasabb külföldi támogatást kapó civil szervezeteknek a nevük mellett fel kell tüntetni, a „külföldi támogatásban részesülő szervezet” megjelölést. Az ezt elmulasztókat akár 5000 eurós bírsággal is sújthatják.

Robert Fico miniszterelnök így fogalmazott:

A törvény azt mondja majd, ha a Szlovákia területén működő civil szervezet külföldi finanszírozásban részesül, külföldi ügynök megjelölést kell viselnie,

A civil szervezeteket külföldi ügynöknek bélyegző törvényt az elfogadása után valószínűleg a szlovákiai magyar szervezetekkel szemben is alkalmazni fogják.

Több felvidéki magyar politikus is tiltakozott a tervezet ellen. Mózes Szabolcs, a Szövetség elnökségi tagja szerint a nacionalisták tervezete a szlovákiai magyar szervezetek számára lenne a legfájdalmasabb, amelyet ez álta megbélyegezné a szlovák állam.

Hírdetés

Amikor erről az egyértelműen káros törvénytervezetről beszélünk, nem mehetünk el amellett, hogy lássuk honnan inspirálódott a kormányunk. Ehhez hasonlót először Oroszország, majd Magyarország vezetett be

– fogalmazott Rigó Konrád (Híd) korábbi kulturális államtitkár, aki kifejezetten veszélyesnek tartja a szlovák kormánypárt javaslatát.

(Címlapkép: Orbán Viktor és Robert Fico szlovák miniszterelnök Brüsszelben 2024. március 22-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »