A szebeni megyei kórháznál papíron 42 intenzív terápiás ágy volt, a valóságban csak 12

A szebeni megyei kórháznál papíron 42 intenzív terápiás ágy volt, a valóságban csak 12

A koronavírus-járvány második hullámának csúcspontján (tavalyi év októberében) óriási botrány tört ki a szebeni megyei sürgősségi kórháznál és a közegészségügyi bizottságnál is, mivel egész egyszerűen nem tudták ellátni a koronavírussal fertőzött járóbetegeket. Akkor mindössze két orvos jutott a beözönlő betegeknek, akik nagyon szűkös helyen, hiányos személyzettel, naponta legalább 100 embert kellett volna ellássanak. Sokan úgy sem kerültek sorra, hogy szinte egész nap várakoztak az intézmény udvarán.

A kialakult helyzet miatt Raluca Turcan akkori miniszterelnök-helyettes Liliana Coldea kórházigazgató lemondását kérte, aki többszöri felszólítás után sem volt hajlandó lemondani posztjáról.

Hírdetés

Az egészségügyi minisztérium végül egy belső vizsgálatot indított az ügyben, ennek eredményei kerültek most nyilvánosságra.

Az ellenőrző szerv egyöntetűen megállapította, hogy az intézményvezetők súlyos mulasztása miatt alakult ki ez a kaotikus helyzet: a megyei kórháznál például papíron 43 intenzív terápiás ágy szerepelt, a valóságban azonban sokkal kevesebb, szám szerint 12 ágy állt csak a betegek rendelkezésére.

A jelentésből kiderült az is, hogy nem volt helyesen felmérve a kórház oxigénellátásának szükségessége sem, magyarán a koronavírus-fertőzöttek arányaihoz képest sokkal kevesebb oxigént igényelt a vezetőség, így nem tudtak megfelelő kezelést biztosítani a súlyos tünetekkel küzdő betegek számára. (fanatik.ro, hírszerk.)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »