A szállítógépbőrbe varrt kormánygép esete

A szállítógépbőrbe varrt kormánygép esete

Példátlan kommunikációs offenzívával megtámogatva, közbeszerzési eljárás alóli felmentéssel szállító repülőgépek sürgős beszerzésébe kezdett a kormányzat a honvédség égisze alatt. Mindeddig elődeihez hasonlóan elhanyagolta ezt a bő évtizede, de a Malév bedöntése óta már különösen időszerű kérdést, ami nem mellesleg az állami diszfunkció ékes példája is. A szokatlan történések hátterében értesülésünk szerint az állhat, hogy a beszerzési csomagban a kifejezetten katonai célú légijárművek mellett kormánygépek is helyet kapnak, illetve hogy a rövid határidő miatt megcélzott használtgép-piacon mindig kisebb az átláthatóság és „nagyobb az üzleti konstrukcióval kapcsolatos rugalmasság”.

Aki végigkövette a rendszerváltás óta lefolytatott, kevés számú, ám annál gyászosabb honvédségi nagybeszerzés történetét, ahol a szakmai szempontok érvényesülése legfeljebb alibi jelleget ölthetett, nagyon furcsa dolgot tapasztalhatott a napokban. Mint derült égből a villámcsapás jelent meg az M1 kormányzati csatornán a honvédség vezérkari főnökének helyettese és jelképesre zsugorított kecskeméti szállító repülő alakulatának csapattisztje (mindketten kékruhások, azaz repülők), hogy elmagyarázzák, miért is kell lecserélni a honvédség mintegy negyven éves An-26-os repülőgépeket. Még az is kiderült szavaikból, hogy a hiányosságok miatt a magyar állam ma lényegében képtelen önállóan hazamenekíteni esetleg külföldön vészhelyzetben rekedt állampolgárait. Szinte leírhatatlan, hogy mennyire is ütött el mindez a Honvédelmi Minisztérium megszokott kommunikációjától, melyben alapszabály, hogy egyenruhás legfeljebb fővesztés terhe mellett nyilatkozhat haditechnikai eszközeinek hiányosságairól, a korszerűsítés szükségességéről, s melyben a szakújságíró évek hosszú sora óta sikertelenül próbálkozik, hogy a beszerzési, fejlesztési terveknek legalább egy hozzávetőleges vázlatát, menetrendjét publikálásra megkaphassa, ahogy az még a szomszédos országok jelentős részében is bevett gyakorlat, nem beszélve a nyugati szövetségesekről. Egyszerre csak itt terem a repülőszakma két képviselője és úgy érvelhet a nyilvánosság felé, mintha teljesen természetes lenne, hogy a honvédségi beszerzések előkészítésében, kommunikációjában európai játékszabályok érvényesülnének.

Alig egy napnak kellett eltelnie ahhoz az M1 híradójában múlt hétfőn este leadott anyag után, hogy kiderüljön: annyira azért nem sietünk Európába. Kósa Lajos, az Országgyűlés honvédelmi- és rendészeti bizottságának elnöke a testület ülése után bejelentette, a védelmi és biztonsági célú beszerzésekről szóló jogszabály alól is mentesítést adtak annak érdekében, hogy a honvédség „repülőgép-szállítási kapacitást” (sic!) vásároljon. A kabinet szándékát csütörtökön a Kormányinfón futólag Lázár János is megerősítette.

A Magyar Hírlap ezen a hétfőn már egész interjút (!) szentelt a témának a már említett vezérkari főnök helyettessel, Orosz Zoltán altábornaggyal, aki azonban nem sok részletet volt hajlandó elárulni, arra hivatkozva, hogy „nem tanácsos” a lehetséges tárgyalópartnerek előtt „felfedni a kártyákat”, miközben az eljárást „piaci alkudozáshoz” hasonlította. Utalt ugyanakkor arra, hogy a beszerzendő gépek nem feltétlenül lesznek használtak és akár a Gripen harci gépek légi utántöltésére is alkalmasnak kell lenniük. Ez utóbbi egyébként nagymértékben leszűkíti a lehetőségek körét: vannak ilyen amerikai C-130-asok, Airbus 310-esek, illetve (új gyártású) Airbus C-295-ösök.

 Veterán C-130-asok is megfontolás tárgyát képezhetik Fotó: Zord Gábor László / Magyar Nemzet  

Hírdetés

Hogy mire a hirtelen jött kommunikáció, a közbeszerzési szabályok alóli mentesség által is alátámasztott sietség, arra értesülésünk szerint az szolgál magyarázattal, hogy a beszerzési csomag nem csak katonai szállítógépeket tartalmaz. Repülőgépipari források is megerősítették számunkra, hogy három ilyen, valóban az An-26-osok felváltását célzó harcászati gép mellett ugyanis három nagyobb, alapvetően személyek szállítására alkalmas sugárhajtású gépet, valamint két kisebb, kifejezetten kormányzati vezetők szállítására szolgáló gépet (úgynevezett business jetet) is be kívánnak szerezni. Mivel a rendelkezésre álló anyagi eszközök korlátozottak (szinte bizonyos, hogy nem szánják rá az új gépek esetében több tíz milliárd forintra becsülhető összeget), használt gépekről lehet csak szó, és forrásaink azt sem tartották kizártnak, hogy az ügyleteket nem hivatalosan már nyélbe is ütötték, most már csak az elfogadható kommunikációs közeg megteremtésén fáradoznak. Ismeretes: az Orbán-kormány a 2014-es választás előtt már visszatáncolt egy honvédségi szállítógép-beszerzéstől, amikor az ellenzék világgá kürtölte, hogy az akkor kinézett AvroJet gépek kormánygépként is funkcionálnának.

A kérdés mindig is érzékeny téma volt a rendszerváltás óta Magyarországon és eddig egyetlen kormányzat sem vállalta a politikai kockázatát annak, hogy kormánygépeket vesz magának. Helyette lehetőség szerint igénybe vették a meglévő An-26-osokat, amíg volt, a Malév Fokker 70 illetve Boeing 737 gépeit, később pedig – úgy Gyurcsány Ferenc, mint Orbán Viktor – a néhány magyar oligarcha üzleti repülőgépeit. 2010 után a Wizzair is szállított már kormánydelegációt. A jelenlegi kormányfő állítólag Kaczynski lengyel elnök szmolenszki tragédiája miatt (az is egy szovjet, igaz, Tu-154-es géppel történt) már régóta nem hajlandó beülni a honvédségi „Ancsákba”, bár Áder János köztársasági elnök a legutóbbi időkig igénybe vette azokat. Nemrégiben azonban egy meghibásodás miatt meghiúsult utazás az ő bizalmát is megingatta, s ez is lökést adhatott az elhanyagolt modernizációs kérdés napirendre kerülésének.

Bár a régóta hiányzó kapacitás megteremtésének szándékát üdvözlik a szakértők, megjegyzik: az, ahogyan ez a beszerzés körvonalazódik, már most ad okot aggodalomra. Ha az előző években a pénz nem is állt rendelkezésre, idő lett volna átlátható közbeszerzési eljárás lefuttatására, de ezt elmulasztották. A magas szintű, korszerű katonai követelményeknek történő megfelelés is nehezen képzelhető el használt gépekkel. Amellett, hogy a könnyű-közepes harcászati szállítógépeknek ejtőernyősöket kell tudni ugratniuk, teherrámpával kell rendelkezniük a légi teherdobáshoz, valamint rossz minőségű, rövidebb repülőterekről is üzemelniük kell, biztosítani kell túlélőképességüket harci viszonyok közepette is. Kérdéses, hogy az ilyen, sokszor exportkolátozások alá eső és drága felszerelések vajon részét képezik-e a hajszolt kormányzati beszerzési terveknek, vagy egyszerűen elfeledkeztek róluk, esetleg takarékosság miatt kihagyták azokat a számításból. Forrásaink szerint annak nincs sok értelme, hogy a negyven éves An-26-osok helyett húsz éves nyugati, – felszerelésében elavult – gépeket csak azért szerezzenek be, hogy megédesítsék a kormánygépek vásárlásának különben keserű piruláját a közvélemény számára.

Az aggodalom azért is indokolt, mert az állami célú repülőeszközök kormányzati beszerzésének transzparenciája Magyarországon minden esetben kívánnivalót hagyott maga után: ez így volt Gripen vadászgépek esetében 2001-ben, egy kiegészítésként vásárolt An-26-osnál 2004-ben és három Mi-8-as helikopternél 2014-ben, valamint a rendőrség számára idén vásárolt öt MD 902-es helikopter esetében is. Jellemző, hogy egyik beszerzéskor sem új gépeket vettek.

A szállítógépek ügye azért is fontos, mert ez lesz az első jelentős program, mely megvalósulhat a védelmi költségvetés növelésének 2026-ig tervezett időszakában. A kormány évente a GDP 0,1 százalékával (ez jelenleg körülbelül 50 milliárd forint) növeli a honvédségi büdzsét, hogy az a tervidőszak végére megközelítse a NATO által elvárt két százalékot. Ha a közbeszerzés alóli felmentés lesz a norma az elkövetkező ügyletekben (információink szerint páncéltörő és légvédelmi rakéták, tüzérségi eszközök, radarok és lánctalpas járművek vannak a „bevásárlólistán”), az nemcsak a szakmai szempontok háttérbe szorulását eredményezheti, hanem a korrupció árnyát vetítheti a modernizáció egészére, ami semmiképpen sem tenne jót a társadalmi elismertségét javítani kívánó honvédelmi szférának, s vele a hadkiegészítési, toborzási és az állomány megtartására irányuló erőfeszítéseknek sem.

A Honvédelmi Minisztérium részére vasárnap elküldött, 12 pontból álló kérdéssorunkra kapott válaszokat rögvest közöljük, ha beérkeznek.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »