A szalag mellé úgysem kell diplomás: gyorsan csökken a felsőoktatásban részt vevők száma

A szalag mellé úgysem kell diplomás: gyorsan csökken a felsőoktatásban részt vevők száma

Kedvezőtlen képet festenek a magyar fiatalok felsőfokú képzettségének alakulásáról a KSH adatai, amelyeket a hivatal küldött el a Portfóliónak.

Az elmúlt több mint egy évtizedben folyamatosan csökkent a felsőoktatásban részt vevők száma, gyorsabban, mint ahogy a felsőoktatási korú népesség fogyna. Ennek hatása már a teljes munkaerőpiacon is látszik (15-74 éves korosztály), hiszen a munkaképes korú lakosságban megállt a diplomások arányának növekedése.

Hírdetés

A lap felkereste a Központi Statisztikai Hivatalt, és elkérte a munkaerő-felmérés 24-29 évesekre vonatkozó adatait. Az alábbi grafikonon látható, hogy 2003 és 2012 között töretlen volt a fiatalok körében a diplomások arányának növekedése, akkor azonban megtört az emelkedő trend, és előbb stagnálásba, majd visszaesésbe váltott. (A piros vonal a 2003 és a 2012 közötti adatokra illesztett lineáris trend továbbvezetése.)

A 2003-as 17%-ról csaknem megduplázódott, 2012-re 31% fölé került a felsőfokú végzettséggel rendelkezők aránya a 25-29 éves korosztályban, ami 2013-ban már 30%-ra süllyedt. Ezen a szinten két évig stabilizálódott az arány, majd 2016-ban újra esésnek indult, és 28%-ra csökkent a diplomások aránya.

Mindez szintén alátámasztja, hogy az elmúlt több mint egy évtizedben a demográfiailag indokoltnál gyorsabban csökkent a felsőoktatásban részt vevők száma, és így a diplomát szerzettek száma és aránya is visszaesett – írja a Portfólió.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »