„A szabadság nagy érték, amely egyben kötelezettség is”

„A szabadság nagy érték, amely egyben kötelezettség is”

Idén csak az online térben tudtuk megünnepelni a magyar nemzeti ünnepet is. A magyarság politikai vezetése, illetve a meghívott vendégek szombaton több muravidéki helyszínen koszorúzással emlékeztek az 1848/49-es forradalomra és szabadságharcra, az MMÖNK, illetve az 1. Sz. Lendvai KÁI és a Lendvai Kétnyelvű Középiskola jóvoltából pedig online összeállításokkal emlékezhettünk.

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére a Muravidéken szervezett ünnepi megemlékezések a járványhelyzet miatt is csak a virtuális térben zajlottak. A Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) a nemzeti ünnep előestéjén online ünnepi műsorral várta a muravidéki magyar közösség tagjait Facebook- és YouTube-csatornáján. A 173 évvel ezelőtti történelmi eseményekre emlékezve az előző évek ünnepi műsorainak válogatásából készítettek összeállítást. Az összeállításban Horváth Ferenc, az MMÖNK Tanácsának elnöke és Magyar Levente, Magyarország külgazdasági és külügyminiszterének helyettese mondott ünnepi köszöntőt.

Hírdetés

Horváth Ferenc ünnepi köszöntőjében a március 15-i ünnep 173 éves múltjára Kölcsey Ferenc, a Himnusz költőjének gondolataival tekintett vissza. Összekötve a dicső múltat a jelennel kifejtette, a ’48-as forradalom és szabadságharc kitörölhetetlen része emlékezetünknek, nemzetünknek, a muravidéki magyar közösségnek, illetve mindenkinek, aki velünk él, mindez pedig nem lenne így, ha Kölcseynek nem lennének követői, olyan vezetők, akik képesek voltak a megújulásra, hogy példát mutatva a „Mit kíván a magyar nemzet?” kérdésre választ kínáljanak, s így képes volt a megújulásra a nemzet is. Párhuzamot vonva Horváth Ferenc feltette a kérdést: Mit kíván a muravidéki magyar közösség? Békében, egy fejlődő térségben szeretne élni, ahol rend, biztonság és elsősorban szabadság van, ahol a különböző nemzetek és vallások egymást tisztelve együttműködnek a közös jövő érdekében. „Közösségünk azt tapasztalja, hogy az egykoron különböző és ellentétes politikai oldalon álló szlovén és magyar politika az elmúlt években egyre nagyobb összefogással néz szembe a kihívásokkal, kis közösségeink hangja egyre inkább hallatszik Ljubljanában és Budapesten is, így lassú, de biztos lépéseket teszünk, hogy egy fejletlenből fejlettebb régiót alakítsunk, hogy új munkahelyekkel biztosítsuk a fiatalság otthonmaradását, hogy megvédjük közös értékeinket” – hangsúlyozta az MMÖNK Tanácsának elnöke. Kifejtette, a szabadság nagy érték, amely egyben kötelezettség is, és rendszeres ápolásra szorul, hogy megmaradhasson. Hozzátette, fel kell ismernünk, hogy a nehézségeinken csak összefogva, átgondolva, erőinket megfeszítve tudunk túljutni. Horváth Ferenc a köszöntőjét Kossuth-idézettel fejezte be, miszerint: „Soha le nem mondani, soha el nem csüggedni, ha kell, mindig újrakezdeni.”

Magyar Levente, Magyarország külgazdasági és külügyminiszterének helyettese az összeállításban a magyar kormány nevében köszöntötte a muravidéki magyarságot. Hangsúlyozta, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc az egyik legszebb és legfelemelőbb ünnepünk, amikor minden évben arra emlékezünk, hogy egyszerre küzdöttünk az egyén és a nemzet szabadságáért. Hangsúlyozta, annak ellenére, hogy a szabadságharcot végül leverték, ennek lángja a mai napig él a nemzet lelkében. Az elmúlt 173 esztendőben mindig tudtunk erőt meríteni belőle, ha szükség volt rá, így a jelenlegi láthatatlan ellenség, a világjárvány elleni küzdelemben is segítséget nyújthat, hogy mielőbb leküzdjük és újra dolgozni tudjunk. A miniszterhelyettes kiemelte, továbbra is támogatni kívánják a külhoni magyarság, a muravidéki magyarság kultúráját, sportéletét, vállalkozásait, a gazdaság fejlődését.

Népújság

The post „A szabadság nagy érték, amely egyben kötelezettség is” appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »