A svájci referendum felforgathatja a világot

A svájci referendum felforgathatja a világot

A népszavazási kezdeményezés sikere esetén az S&P hitelminősítő szerint sérülhet az alpesi köztársaság hitelképessége is

Svájcban referendum lesz vasárnap. Ennek a megállapításnak önmagában még persze nincs hírértéke, de ha ezúttal az igenek győznek, az felforgathatja az egész globális bankvilágot – írja a CNBC.

A szavazók ugyanis arról dönthetnek, hogy az alpesi ország áttérjen-e az úgynevezett szuverén pénzügyi rendszerre, a németül „Vollgeld”-nek, teljes értékű pénznek nevezett szisztémára. Az indítvány támogatói szerint sokkal biztonságosabb lenne a pénzügyi rendszer kezdeményezésük sikere esetén, mivel akkor a bankárok az emberek megtakarításait nem fordíthatnák meggondolatlan hitelezésekre.

A közvélemény-kutatások azonban azt mutatják, hogy a svájci választók mintegy kétharmada várhatóan a terv ellen szavaz, amelyet a svájci jegybank kormányzója, Thomas Jordan is „veszélyes koktélnak” nevezett. Hasonlóan nyilatkozott a zürichi székhelyű UBS bank vezérigazgatója, Sergio Ermotti is a múlt hónapban, amikor azt mondta az újságíróknak:

Hírdetés

A gyakorlatban a kezdeményezés elfogadása a részleges banki tartalékolás (fractional reserve banking) végét jelentené, ami a hitelezés sarokköve az egész világon. Ebben a rendszerben a bankok pénzt hoznak létre minden alkalommal, amikor hiteleznek. A Svájcban forgalomban lévő pénz mintegy 85 százalékát a CNBC információi szerint jelenleg a helyi bankok hozzák létre elektronikus pénz formájában.

A referendum kezdeményezői szerint ez a helyzet alapvetően instabil, és ezért az új rendszerben biztosítani kell azt a lehetőséget, hogy az emberek rizikómentes, úgynevezett szuverén számlákon helyezzék el a pénzüket.

Ezután a bankok csak annyi hitelt tudnának nyújtani, amennyit a megtakarítási számlákon kezelnek, illetve amennyit a pénzpiacoktól vagy a központi banktól kapnak, az új pénz létrehozása pedig a svájci központi bank monopóliuma lenne.

Az S&P hitelminősítő kedden közölte, hogy bár nem számítanak a referendum sikerére, ha mégis áttörne a javaslat, az érintené Svájc hitelképességét. A CNBC által megkérdezett szakértők szerint pedig a legnagyobb vesztesek az olasz politikai fejlemények miatt egyébként is megtépázott svájci nagybankok, az UBS és a Creditsuisse lennének, de az igenek nem várt győzelme kikezdené a svájci franc erejét és így megrengetné a globális pénzpiacokat is.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »