A rendőrfőnök lefújta a hamisan tanúzó gyanúsítottak lefogását – állítja egy kerületi ügyész

A rendőrfőnök lefújta a hamisan tanúzó gyanúsítottak lefogását – állítja egy kerületi ügyész

Peter Kovaříknak nem a mai lesz a legjobb napja. A nap folyamán Boris Kollár parlamenti elnöktől kapott pár keresetlen megjegyzést annak kapcsán, hogy délelőtt nem tudta kezelni a rendőrség a parlament előtti tüntetőket. Majd Rastislav Remeta, kerületi ügyész bírálta ténykedését egyes súlyos bűncselekménnyel gyanúsított személyek letartóztatásánál.

A rendőrfőnök ugyanis pár nappal ezelőtt, igencsak furcsa módon állította le a speciális csapat akcióját, amely a tanúk manipulálásával gyanúsított személyek letartóztatására irányult.

Az eset fő vizsgálótisztjének, Diana Santusovának meg kellett szakítania a Takáč banda tagjainak letartóztatását, Dömötör Csabáét, Matej Zemanét  és Peter Petrovét.

A vizsgálótiszt értesítette az ügyeletes ügyészt, hogy 15 perccel azután, hogy az egyik gyanúsítottat lefogták, közölték vele, hogy állítsa le az akciót a három gyanúsított elfogására

– tájékoztatott Rastislav Remeta, aki hozzátette, hogy

Hírdetés

egy óra múlva pedig arra utasították a vizsgálótisztet, hogy folytassa az akciót. Ezzel viszont meghiúsult a három személy letartóztatása, és kettő közülük szökésben van.

Peter Kovaŕík ezt a tényt nem cáfolta, és hozzá tette, hogy nem volt más lehetősége. Szerinte

a speciális szolgálat vizsgálótisztje megkerülte a felettesét, és a saját igazgatója előtt titkolta el, hogy akciót tervezett.

A rendőrfőnök azt is állította, hogy a bevetési egységet olyan személy rendelte meg, akinek erre nem volt jogosultsága, így meg kellett vizsgálnia az akció jogszerűségét, ki is adta ki az utasítást. Mivel a speciális egység (Úrad inšpekčnej služby) igazgatója nem tudott az akcióról, ezért leállította. Majd miután a belső szolgálat  igazgatója utánanézett, és jóváhagyta, azután adott parancsot az akció folytatására.

A kerületi ügyész, Rastislav Remata szerint,

az ilyen esetekben az a megszokott, hogy végrehajtják az akciót, majd azután kezdik vizsgálni a körülményeket.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »