A régóta várt körforgalom

A régóta várt körforgalom

Még az önkormányzati választások előtti időszakban – vélhetően a kampány részeként – tették le a szabadkai körforgalom alapkövét. Az építkezés megkezdését azonban csak 2023 májusára tervezik.

Rimaszombat Szabadka városrészében, az I/16-os és az I/72-es főutak találkozásánál lévő kereszteződés hosszú ideje neuralgikus pontja a város, sőt az egész régió közúti közlekedésének. Gyakoriak itt a balesetek, a torlódások, s az elsőbbségadás szabálya miatt a Cserencsény, illetve Rimaszombat irányából érkezőknek sokszor hosszú perceket kell várakozniuk a kocsisorban. Mindhárom problémát enyhítené és a közlekedést is folytonosabbá tenné a tervezett körforgalom megépítése, amelynek kérdése már évek óta napirenden szerepel.

Az ünnepélyes alapkőletételre hosszas előkészítés után végül az októberi kampányhajrában került sor. Az eseményen Jozef Šimko régi-új polgármester elmondta, hogy a város és a régió polgárai nagy várakozással tekintenek a rég-óta szükséges körforgalom megépítésére. Utalt rá, hogy néhány száz méterre ettől a helyszíntől épülhet meg a nagy jelentőségű állami ipari park, amelyet megfelelő infrastruktúrával kell kiegészíteni, s ennek is fontos része lesz a forgalmi csomópont.

A kétsávos, 50 méter átmérőjű körforgalom az I/72-es és a II/532-es út mostani kereszteződésének a helyén lesz, amelyhez négy kihajtót is építenek. 360 méter hosszan, három méter magas zajcsökkentő falat húznak fel az út mellett, valamint gyalogosátkelőt is kialakítanak.

Hírdetés

A 3,6 millió eurós kivitelezési költségek egy részét uniós támogatásból fedezné az útkarbantartó vállalat. Martin Guzi, az SSC szóvivőjének tájékoztatása szerint jelenleg a vagyonrendezési eljárás zajlik, a munka az építési engedély kiadása és a közbeszerzési eljárás lezárulása után indul.

Az építkezés megkezdését jövő májusra tervezik és decemberben kellene befejezni. Az SSC tervei szerint a munkák idejére nem kell lezárni az I/16-os és I/72-es utat. A Cukorgyári utca forgalmát viszont részlegesen el kell terelni, míg ellenkező irányban, vagyis a kereszteződéstől a városközpont felé elvileg maradhat a forgalom.

A vállalat szerint az új körforgalom folyamatossá és biztonságosabbá teszi a közlekedést, minimumra csökkentve a várakozási időt.  

Megjelent a Magyar7 hetilap 45. számában.

             


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »