A regionális elöljárók kérésére a cseh kormány 14 nappal meghosszabbította a veszélyhelyzetet

A regionális elöljárók kérésére a cseh kormány 14 nappal meghosszabbította a veszélyhelyzetet

Nyitókép: TASR

A regionális elöljárók kérésére a cseh kormány két hétre egész Csehország területén meghosszabbította a vezsélyhelyzetet. A veszélyhelyzet hétfőn kezdődik, tehát gyakorlatilag azonnal, ahogy az előző február 14-én lejárt.

Az összes regionális elöljáró, beleértve Zdeněk Hřib prágai polgármestert is, azt kérte a miniszterekkel folytatott vasárnapi tárgyaláson, hogy vezessék be újra a veszélyhelyzetet.

„A veszélyhelyzet kihirdetése összhangban van az alkotmánnyal, mert más alapon lett kihirdetve, mint az eddigi veszélyhelyzet”

Hírdetés

– szögezte le Alena Schillerová, a kormány alelnöke, pénzügyminiszter újságírók előtt. Míg eddig a kormány a saját megítélése alapján hirdette ki a veszélyhelyzetet, most ezt a regionális elöljárók kérték, mert arra a következtetésre jutottak, hogy a kezükben lévő eszközök nem elegendőek a probléma kezelésére – fejtette ki Schillerová.

„Örülök, hogy a józan ész győzedelmeskedett a politikai viták felett, mert a csehországi járványhelyzet valóban nem jó és egyre inkább terjed az agresszívabb brit mutáció”

– mondta Babiš újságíróknak. A kormányfő nyilvánosan köszönetet mondott a regionális elöljáróknak a konstruktív tárgyalásokért.

A cseh képviselőház a csütörtöki rendkívüli ülésén nem hagyta jóvá a veszélyhelyzet további 30 napos meghosszabbításával kapcsolatos kormányjavaslatot. Ez azt jelentette volna, hogy hétfőtől megszűntek volt a válságtörvényben meghatározott óvintézkedések, így megnyitottak volna a szolgálatatások és az üzletek, viszont az éttermek és az iskolák továbbra is zárva maradtak volna.

Teraz.sk/MTI


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »