A progresszívok napirendre tűznék az egynemű párok regisztrált partnerségének kérdését

A progresszívok napirendre tűznék az egynemű párok regisztrált partnerségének kérdését

Érdekes pártok közti mozgolódás tapasztalható értékrendi kérdésekben az uborkaszezon idején. Mária Kolíková (Za ľudí) igazságügyi miniszter, aki saját pártjából kanyarintana ki egy liberális szeletet, genderideológiát csempészne a szlovák jogrendbe, sőt, túlzott hatáskörökhöz juttatná az Emberi Jogok Európai Bíróságát. Most a volt Za ľudí-s Tomáš Valášek akar javaslatot a parlament elé terjeszteni a regisztrált partnerségről, a abortuszról. A javaslat lehetővé tenné egy kiskorú gyermek gyámságának is megszerzését a pároknak, de csak egy adott esetben.

Az elején érdemes kitérni arra, hogy kicsoda Tomáš Valášek. Márciusig a Za ľudí képviselője és a parlament európai ügykért felelős bizottsági elnöke volt, aki azonban szélsőségesen liberális nézetei miatt folyamatosan feszültséget keltett a koalícióban és élesen támadta a kormány konzervatívabb politikusait.

Márciusban névleg a Szputnyik V orosz vakcina megvásárlása ellen tiltakozásul lemondott bizottsági posztjáról és kilépett a koalícióból, később pártjából is, mondván, hogy ez számára vörös vonal volt. Az orosz vakcina kapcsán a „nyugati partnerek arcul köpéséről” beszélt és orosz hibrid háborút emlegetett.

Megjegyezzük, hogy a kormányválság végül nem végződött a koalíció bukásával, és nem alakult liberális vezetésű ügyvivői kormány sem az SaS és a Za ľudí liberálisainak vezetésével. Valášek a közfigyelem perifériájára szorult, majd belépett a Progresívne Slovenskoba. (A balliberális pártnak ez már a második olyan választási ciklusa, hogy választáson elnyert parlamenti helyek nélkül jut mandátumhoz…) Legutóbb a szintén szélsőségesen liberális .tyždeň hetilap hasábjain beszélt arról, hogy az afganisztáni drámáért Joe Biden egyáltalán nem felelős, sokkal inkább Trump…

Nyomulnak a balliberálisok

Szombaton tartott a PS sajtótájékoztatót arról, hogy a parlament szeptemberi ülésén meg akarnak parlamenti vitát az általuk előterjesztett LMBTQ-jogokról és regisztrált partnerségről szóló javaslatukról. Ha a javaslat átmegy, akkor regisztrált élettársi viszonyt köthetnének majd az egynemű párok is (a törvény egyébként úgy fogalmaz, hogy „nemtől függetlenül“ lehet partnerséget kötni).

„A célunk a javasolt jogszabály módosítással az, hogy Szlovákiában minden pár, aki nem akar házasságot kötni, lehetőséget kapjon kötődésük kifejezésére és azzal jobb életviteli és jogi helyzetet érjen el a társadalmon belül magának és gyermekeinek“

fogalmazott a javaslattal kapcsolatban a PS elnöke, Irena Bihariová. A javaslat előnyeit állítólag nem csak az egynemű párok, hanem a heteroszexuális kapcsolatban élők is alkalmazhatják. Az ilyen regisztrált partnerséget sokkal könnyebb lenne megkötni és felbontani, mint a házasságot. Az előnyök között szerepelne, hogy a partnerek oszthatatlan közös tulajdont alakíthatnak ki, mint a házastársak.

Hírdetés

Az örökbefogadás kérdését inkább elkerülték

A javaslat azonban még ennél is tovább megy. Lehetővé tenné a gyámságot is, vagyis az partnerségben élők egyike nevére veheti a másik gyermekét, ha az jogilag a gyermek szülőjének számít. Itt azért merülnek fel kérdések. A javaslat ugyan nem teszi lehetővé, hogy „jogilag szabad“ gyermekeket fogadjanak örökbe a gyerekotthonokból, de egyelőre még nem tudni mi a helyzet akkor, ha a partnerség hivatalossá tétele előtt fogad valaki örökbe egy gyermeket.

A javaslat azt is el szeretné érni, hogy a házastársakhoz hasonlóan a regisztrált partnerek is megkapják a szociális jogokat, mint az özvegyi nyugdíj, örökösödés vagy a partner egészségi adataihoz való hozzáférés.

A PS-t állítólag azzal indokolta a törvény időszerűségét, hogy a parlament ismét tárgyalni akar az abortusz-törvény szigorításáról, és egyes koalíciós képviselők kisebbségek támogatásáról szóló törvény terjesztenének elő.

A valódi szándék

 

A fenti indoklás magyarra lefordítva annyit tesz, hogy a progresszívok nem hagyhatják, hogy más pártok vállalják fel az LGBTI-közösség jogaiért folytatott harcot. Korábban hasonló csatákat az SaS-szel vívtak meg, most az OĽANO liberális érzelmű képviselőire reagálnak. Ők július végén tartottak sajtótájékoztatót arról, hogy a „magyarországi és lengyelországi eseményekre reagálva” parlamenti határozatot akarnak beterjeszteni a szexuális kisebbségek védelmére.

Az sem mellékes, hogy a PS folytatja az egyébként baloldali ellenzék által is támogatott stratégiát: ideológiai és értékrendi kérdések feszegetésével éket verni az egyébként sem túl szorosan kötődő koalíciós partnerek közé.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »