A PPKE Kánonjogi Posztgraduális Intézetében is elkezdődött a tanév

A PPKE Kánonjogi Posztgraduális Intézetében is elkezdődött a tanév

Október 3-án tartotta a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) Kánonjogi Posztgraduális Intézete tanévnyitóját, ami egyben a Magyar Kánonjogi Társaság őszi rendes ülése is volt.

Az ünnepség elején Kuminetz Géza, a PPKE rektora köszöntötte az egybegyűlteket, bemutatta az Intézet jelenlegi helyzetét, örömét fejezve ki, hogy egyre többen jelentkeznek a posztgraduális kánonjogi képzésre. Beszélt az induló tanévről, majd átadta a diplomákat az elmúlt tanév végén fokozatott szerzett hallgatóknak.

A több mint hetven résztvevővel megrendezett Aktuális kérdések a [kánoni – a szerk.] büntetőjog reformjáról című konferencia püspök vendége Udvardy György veszprémi érsek volt, aki A megyéspüspök szerepe a büntetések alkalmazását megelőző lépésekben témában tartott előadást.

Őt követte Szuromi Szabolcs Anzelm OPraem, a PPKE prorektora, aki A megújult büntetőjog főbb szempontjainak, általános alapelveinek és szerkezetének vázlata című előadásában mutatta be a reform legfontosabb jellemzőit.

Hírdetés

Ezután Artner Péter, a Kánonjogi Intézet docense beszélt a Vagyonjogi kérdések a megújult büntetőjogban témáról, majd Németh Gábor, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Titkárságának irodaigazgatója tartott előadást A hatodik parancs ellen elkövetett büntetendő cselekmények szankcionálásának reformja címmel.

Mint ismeretes, Ferenc pápa Pascite gregem Dei kezdetű apostoli konstitúciójával 2021. május 23-án megreformálta a kánoni büntetőjogot, azaz az Egyházi Törvénykönyv (CIC) VI. könyvét, mely reformok 2021. december 8-án léptek életbe.

Szöveg: Artner Péter

Fotó: Édes Ágnes

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »