A portugál gazdaság teljesítménye az 1930-as évek óta nem látott mértékben csökkent

Portugália gazdasága 7,6 százalékkal zsugorodott tavaly, 1936 óta a legnagyobb mértékben – közölte a nemzeti statisztikai hivatal.

Az egész világon terjedő koronavírus-járvány többek között soha nem látott mértékben csökkentette az ország egyik legfontosabb ágazata, az idegenforgalom bevételeit is.

Bár a portugál gazdaság teljesítményének csökkenése kisebb a kormány által várt 8,5 százaléknál, így is csaknem duplája a 2012-es 4,1 százalékos visszaesésnek. Akkor a dél-európai állam szigorú megszorításokat hajtott végre egy nemzetközi pénzügyi mentőcsomagért.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF), az Európai Központi Bank (EKB) és az Európai Unió 2011 májusában indított egy 78 milliárd eurós hitelprogramot Portugália fizetőképességének biztosítása érdekében. Az ország három évvel később lépett ki a mentőcsomag védelme alól, miután teljesítette a hitelprogram valamennyi feltételét.

Hírdetés

A portugál gazdaság 2019-ben még 2,2 százalékkal, 2018-ban pedig 2,8 százalékkal bővült.

A tavalyi negyedik negyedévben Portugália hazai összterméke (GDP) ugyan 0,4 százalékkal bővült az előző negyedévhez képest, de éves összehasonlításban 5,9 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Negyedéves összehasonlításban az első negyedévben 4,0 százalékkal, a másodikban pedig 13,9 százalékkal csökkent a GDP, majd a harmadikban 13,3 százalékkal emelkedett. Éves összevetésben január-márciusban 2,4 százalékkal, április-júniusban 16,4 százalékkal, július-szeptemberben pedig 5,7 százalékkal esett vissza a gazdaság teljesítménye.

A járványügyi helyzet romlásával párhuzamosan a kormány november elején éjszakai kijárási tilalmat és részleges hétvégi zárlatot rendelt el, január közepén pedig tovább szigorította az intézkedéseket.

Portugáliában a járvány kirobbanása óta több mint 726 ezer koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, a halottak száma pedig csaknem elérte a 13 ezret.  Az adatok legriasztóbb eleme az, hogy a fertőzöttek és a halottak száma januárban megduplázódott, így az egészségügyi rendszer az összeomlás küszöbére került. A kórházakban nincs elég intenzív terápiás ágy és orvosi személyzet, hogy mindenkit el tudjanak látni.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »