A politológus szerint az SaS nem is akar annyira távozni a kormányból. A színház még sokáig folytatódhat

A politológus szerint az SaS nem is akar annyira távozni a kormányból. A színház még sokáig folytatódhat

A koalíciós színház még sokáig folytatódni fog, figyelembe véve azt az időt, amit Eduard Heger (OĽaNO) miniszterelnök kapott a koalíciós helyzet megoldására. Az SaS párt döntése latymatag félmegoldás – értékelte Juraj Marušiak politológus az SaS ultimátumát. A párt szerdán azzal bontotta fel a koalíciós szerződést, hogy az OĽaNO vezetője, Igor Matovič ne legyen többé a kormány tagja. Heger miniszterelnöknek augusztus 31-ig kell bemutatnia az új koalíciós szerződés javaslatát.

 „Az az érzésem, hogy ez az egész haldoklás és gyötrelem még sokáig fog tartani. Az SaS augusztus 31-re tűzték ki a határidőt. Tekintettel arra, hogy mióta tart ez a koalíciós konfliktus, mintha világossá akarnák tenni, hogy nem is akarják annyira elhagyni ezt a kormányt, még ha az SaS folyamatosan a távozással fenyegetőzik”

– mondta Marušiak a SITA ügynökségnek.

Az OĽaNO szerdán bejelentette, hogy nem hívja vissza Matovičot a kormányból. A kérdés az, hogy az SaS mit tesz ezután. A politológus úgy véli, talán az SaS arra számít, hogy szeptember elején más gondok lesznek terítéken, és senki sem fog emlékezni erre a konfliktusra.

„Ha az SaS valóban ki akart volna lépni a kormányból, akkor már régen távozott volna“

Hírdetés

– véli Marušiak.

A politológus nem zárta ki, hogy a kormányválság kisebbségi kormányzásban csúcsosodik ki.

„A családi csomagról szóló szavazás során a kormány kisebbségi helyzetben volt. A koalíció a független képviselők szavazataira támaszkodott. Ez egy jelzés volt Richard Sulíknak, hogy pártja nem pótolhatatlan a kormányban. Erről Robert Fico Bugár Béla felé irányuló gesztusai jutottak eszembe, amikor nem volt hajlandó támogatni a kormány egyes lépéseit. A koalíció akkor az ĽSNS szavazataira támaszkodott. Szóval el tudok képzelni egy kisebbségi kormányt. Nem ez lenne az első és nem is az utolsó eset Szlovákiában”

– értékelt a politológus.

SITA


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »