A Pohoda fesztivál után kitört a kultúrharc a szlovák liberálisok és konzervatívok között

A Pohoda fesztivál után kitört a kultúrharc a szlovák liberálisok és konzervatívok között

Nagy balhét kavart a szlovák közvéleményen belül Jozef Haľko püspök esete, akit a Pohoda fesztivál szervezője, Michala Kaščák meghívott a fesztiválra, ám melegjogi aktivisták elkergették. A fesztivál szervezője azonban utólag bocsánatot kért, amiért a püspököt meghívta. Haľkot végül a szivárványos LMTQ- aktivisták „szégyenítették” meg, a múltban megfogalmazott vállalhatatlan kijelentései miatt. Vajon jogos volt az ilyenfajta viselkedés? Meddig érhet a tolerancia határa, és hol lehet az igazság?

Szlovákiában egyre jobban kiéleződik a szembenállás a konzervatívok és a liberálisok között. A baj ott kezdődik, ha a helyzet elmérgesedik, és a felek egymásra mutogatnak, és a saját igazukat próbálják valósságként beállítani. Ezt történt az alábbi esetnél is.

Nemrég hirdették ki az év homofób díját Szlovákiában. Jozef Haľko püspök is rákerült erre a listára, azzal a kijelentésével, hogy

legközelebb nem nézi meg a közszolgálati televízióban az egyik filmsorozat következő részét, mert nem hajlandó olyat nézni, ahol két azonos nemű személy csókolózik.

Az év homofób díját egyébként Igor Matovič pénzügyminiszter nyerte meg.

A Pohoda fesztiválra tehát ellátogatott a homofóbdíjra jelölt püspök is. Jozef Haľko felállította szépen a fabódéját, és várta az odalátogató híveket hogy ha akarják, meggyónhassák bűneiket. Csakhogy nem hívek érkeztek oda, hanem az elszánt szivárványzászlós LBTQ-s aktivisták, akik Haľko gyóntatóbódéjára kiakasztották a szivárványos zászlót és megkérték, hogy távozzon a fesztiválról, hiszen nem kívánatos személyiségnek számít. A dolog furcsasága, hogy a 

rendezvény főszervezője, Michala Kaščák is megszólalt, aki az aktivistáktól kért bocsánatot, amiért meghívta Jozef Haľkót.

Az eset egyébként óriási visszhangot keltett a szlovák sajtóban, hiszen reagáltak rá a konzervatív oldalak, de a liberális orientáltságú portálok is.

Az agresszíven viselkedő  „toleráns“ melegjogi aktivisták

A konzervatívok azt kifogásolják, hogy megengedhetetlen, amit a püspökkel csináltak, hiszen pont a szivárványos aktivisták beszélnek toleranciáról, és az elfogadásról, de ők viselkedtek kirekesztően.

Hírdetés

Az egykori politikus, Vladimír Palko, a Štandard nevezetű konzervatív portál egyik rendszeres publicistája a cikkében úgy fogalmaz, hogy

egy új diktatúra kezdődött el a szlovákiai társadalmon belül.

Elmondása szerint nagyon veszélyes, amit a „melegpropaganda” aktivistái művelnek, hiszen a totalitarizmus alappilléreit rakják le. Palko szerint az LMTQ propaganda hívei

nem ismerik a szólásszabadságot és a toleranciát, hiszen akkor nem viselkedtek volna agresszíven és kirekesztően az aktivisták, és nem szégyenítették volna meg a püspököt a fesztiválon.

Palko elmondása szerint ismeri az egész történetet.

Azt állítja, hogy az aktivisták és a liberális lapok mind hazudnak, hiszen Haľko nem provokálni ment oda, hanem kezet nyújtani és barátkozni. Az aktivisták azonban ellenséges viselkedést tanúsítottak, a kéznyújtást pedig visszautasították. Palko szerint az ő világukban csak nekik lehet igazuk, ha valaki nem ért egyet a szivárványos lobbival, az a „rendszer”ellenségévé válik, és nem ismeri a toleranciát, és az elfogadást.

Kik provokálnak valójában?

Másik oldalról megközelítve, a liberálisan gondolkodó publcisták úgy gondolják, hogy Haľkonak nem kellett volna részt vennie a fesztiválon. Soňa Jánošová a sme.sk hasábjain azt írja, hogy

egy ilyen rendezvényre, ahol a nyitottság és a tolerancia jegyében zajlik minden, nem kellett volna meghívni egy olyan embert, akinek a kijelentései vállalhatatlanok .

A szerző szerint fontos a párbeszéd, és a különböző vélemények ütköztetése, de szerinte a püspök azért ment oda, hogy felhívja magára a figyelmet. Elmondása szerint a Pohoda fesztiválon az ökömenikus istentiszteleteknek nagy hagyománya van, ezért nem kellett voln meghívni külön egy olyan püspököt, akinek a kijelentései barátságtalanok a homoszexuális közöséggel szemben. A cikk szerzője természetesen elítéli a barátságtalan viselkedést,

de sokkal súlyosabnak véli azt a jelenséget, hogy egy ilyen ember jelenléte megzavarja a fesztivál hangulatát és szellemiségét.

Szerinte helye van a párbeszédnek, de meg kell tanulni megfelelően érvelni és kultúrált körülmények között társalogni. A fesztivál szervezőjét, Michala Kaščákot is kritizálja, amiért meghívta a „homofób“ nézeteket valló püspököt. Ugyanúgy aggodalmát fejezi ki azzal kapcsolatosan is, hogy a konzervatívok elferdítik a valóságot és a saját szájízük szerint tálalják azt az embereknek.

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »