A pekapeka-tou-roa nyerte az Év madara versenyt Új-Zélandon, a kakapót utasította maga mögé

A pekapeka-tou-roa nyerte az Év madara versenyt Új-Zélandon, a kakapót utasította maga mögé

Új-Zéland egyetlen őshonos szárazföldi emlőse, egy ritka denevérfaj nyerte az Év madara versenyt.

Az új-zélandi hosszúfarkú denevért (Chalinolobus tuberculatus), maori nevén pekapeka-tou-roát a verseny szervezői azért vették fel a listára, hogy felhívják a figyelmet arra, kihalás fenyegeti a hüvelykujjnagyságú denevért. Az emlős szerepeltetése “felrobbantotta” az internetet, híre eljutott szerte a világba, ami rekordrészvételt, 56 733 szavazatot hozott.

Az október 31-ig tartó szavazáson 7031 voksot kapott a repülő emlős, míg a második helyezett, a kakapó (vagy bagolypapagáj) nevű mohazöld röpképtelen madár – a tavalyi győztes – csak 4072-t.

Hírdetés

Sokakat felháborított, hogy a verseny történetében első ízben indítottak egy emlőst is az Év madara versenyben, a szavazást szervező Forest & Bird természetvédő szervezet azonban rámutatott, hogy a versengés maori elnevezésében (Te Manu Rongonui o te Tau) szereplő kifejezés, a Manu valójában nemcsak madarat jelöl, hanem sokféle más “repülő teremtményt”, köztük denevért is, másfelől a verseny célja általában felhívni a figyelmet az ikonikus új-zélandi fajokra leselkedő veszélyekre.

A botrány mindenesetre nagyon jól jött, mert sok új-zélandi eddig nem is tudta, hogy létezik ilyen faj az országban – kommentálta az eseményeket Ben Paris, az Aucklandi Tanács természetvédelmi tanácsadója. Az új-zélandi Év madara versenytől nem idegenek a viták és botrányok, a tavalyi voksolást például beárnyékolta, hogy kiderült, 1500 hamis szavazatot adtak le a kis foltos kivire, az Új-Zélandon őshonos röpképtelen madár talán legkisebb fajára. 2019-ben a választásba való orosz beavatkozás vádja merült fel, miután gyanúsan sok – több száz – szavazat érkezett Oroszországból.

Az Év madara-választás az egyik legnépszerűbb esemény Új-Zélandon.  


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »