A parlament mandátumvizsgáló bizottsága javasolta Fico vizsgálati fogságba való kiadatását

A parlament mandátumvizsgáló bizottsága javasolta Fico vizsgálati fogságba való kiadatását

Szerdán késő este a parlament mandátumvizsgáló bizottsága megszavazta, hogy javasolja a Smer elnökének, a korábbi többszörös kormányfőnek, Robert Ficonak vizsgálati fogságba való kiadatását.

Ficot bűnszervezet létrehozásával és működtetésével, hatalommal való visszaéléssel, valamint adó- bank- és telekommunikációs titok megsértésével vádolnak.

A parlamenti bizottság három órás tárgyalást követően zárt ülésen szavazott. Fico kiadatásához elég az egyszerű többség. Sajtóhírek szerint a parlament előreláthatóan csütörtökön kezd el tárgyalni Ficoról, de várhatóan csak jövő hét kedden szavazhat a bűncselekményekkel vádolt Smer elnökéről. A bizottságnak 15 tagja van, közülük 5 ellenzéki, akik nem voltak jelen az ülésen. Fico, aki szintén tagja a bizottságnak, és korábban azt mondta, hogy védeni fogja magát, szintén inkább távol maradt.

Hírdetés

A parlamenti bizottság javaslata jelzésértékű a parlament képviselői számára. Ficoról az elkövetkező napokban szavazhat a törvényhozás. Fico kiadatása egyelőre annyit jelent, hogy mentelmi jogától átmenetileg megfosztva az ügyészség elrendelheti vizsgálati fogságba való helyezését. Fico esetleges bűnösségéről a bíróság hivatott dönteni.

Az előzetes információk alapján Fico vizsgálati fogsága nem tartana hosszú ideig, hanem csak arra az időre, amíg sikerül kihallgatni a vele kapcsolatos vádakban érintett személyeket. Ilyenkor általában vizsgálati fogságba zárják a vádlottat, hogy ne tudja befolyásolni a tanúkat és ne tudja hátráltatni az igazsságszolgáltatás. Ami más állampolgárokra, az ugyanúgy a politikusokra is vonatkozik.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »