A parlament is rábólintott: ujjlenyomat kerül a személyi igazolványokra

A parlament is rábólintott: ujjlenyomat kerül a személyi igazolványokra

Az ujjlenyomatvétel a 12 évnél idősebb állampolgárok számára kötelező.

A személyi igazolványok elektronikus chipje az ujjlenyomatot, valamint az arcképet is tartalmazza majd biometrikus adatok formájában – derül ki a belügyminisztérium által kidolgozott javaslatból, amelyet szerdán a parlament is elfogadott.

Hírdetés

„Az új személyi igazolvány kettős interfésszel rendelkező elektronikus chipet és a személyes biztonsági kód feloldásához szükséges kódot tartalmaz majd. A személyi igazolvány tartalmazza a kártya belépési számát is – CAN (Card Access Number). Ez a szám közvetlenül az igazolvány előlapján, egy kijelölt részen kap helyet, és a személyi igazolvány chipjében lévő adatok eléréséhez használható” – tájékoztatott a minisztérium.

A javaslat értelmében minden, 12 évnél idősebb állampolgárnak kötelező abszolválni az ujjlenyomatvételt, ami egyben azt is jelenti, hogy a belügyi tárca portálján keresztül, személyes megjelenés nélkül többé nem kérvényezhető a személyi igazolvány kiállítása.

A jogszabály-módosítás az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának 2019-es rendeletére reagál. Ez utóbbi kötelezi az uniós tagállamokat arra, hogy a személyazonosító igazolványokba kettős interfészű chipet ültessenek be, és ezáltal teljesítsék az igazolvány műszaki kialakítására vonatkozó egyéb követelményeket.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »