A parlament asztalára került egy tervezet, ami megreformálhatja az érzelmi fogyatékkal élõk jogi kereteit

A parlament asztalára került egy tervezet, ami megreformálhatja az érzelmi fogyatékkal élõk jogi kereteit

A kormány pénteken olyan törvényjavaslatot fogadott el, amely bizonyos intézkedéseket terjeszt elő az értelmi fogyatékossággal élők védelmében, ugyanakkor lehetőséget teremtene arra, hogy az érintettek köthessenek házasságot, elválhassanak, vállalhassanak gyermeket vagy akár banki hitelt is felvehessenek.

Mădălina Turza államtanácsos a törvénnyel kapcsolatosan kifejtette: ez az egyik legnagyobb reformtörekvés a Romániában élő, szellemi fogyatékkal küzdő állampolgárok tekintetében.

Hírdetés

„Romániában ezek az emberek nagyon korlátolt körülmények között élhetnek. Nincs joguk a házasságkötéshez, nincs joguk elválni, vagy gyermeket vállalni. A mostani törvény egy 2020-ban elfogadott alkotmánybírósági határozatot ültet a romániai törvénykezésbe, ugyanis a fogyatékkal élők korlátozása alkotmányellenesnek minősül. Ez a tervezet egy teljesen új megközelítést hozhat a romániai jogalkotásba” – nyilatkozta Turza, majd hozzátette: a tervezet még nem lépett hatályba, hanem azt a parlamentnek is el kell fogadnia.

Az államtanácsos beszámolt arról is a sajtónak, hogy a törvény milyen formában nyújtana speciális védelmet az érintett személyeknek.

Elsőként kiemelte, hogy szükség esetén segítséget kérhetnek hivatalos ügyek intézésében, például, ha a közjegyzőnél alá kell írniuk valamit. További intézkedésnek számít, hogy a gyámságot a bíróság csak kivételes esetben rendelheti el, általában akkor, ha a szellemi leépülés nagyon súlyos formáját állapították meg az orvosok az illetőnél. (digi24)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »