A pápa ismét a nukleáris leszerelést szorgalmazta a japán miniszterelnökkel találkozva

A pápa ismét a nukleáris leszerelést szorgalmazta a japán miniszterelnökkel találkozva

Ferenc pápa május 4-én reggel, az általános kihallgatás előtt találkozott Fumio Kishida japán miniszterelnökkel. A mintegy huszonöt percig tartó megbeszélésen szóba kerültek az atomfegyverek is; hogy mennyire felfoghatatlan ezek használata, sőt már birtoklása is – adta hírül az újságíróknak Matteo Bruni, a Szentszék Sajtótermének igazgatója.

A japán kormányfő később találkozott Pietro Parolin bíboros államtitkárral és Paul Richard Gallagher érsekkel, a Szentszék államközi kapcsolataiért felelős titkárral is. A felek különös figyelmet fordítottak az ukrajnai háborúra, hangsúlyozva a párbeszéd és a béke sürgősségét, valamint e célból a nukleáris fegyverektől mentes világ megteremtését. A találkozón szóba került a kétoldalú diplomáciai kapcsolatok létrejöttének 80. évfordulója. Elhangzott: a Katolikus Egyház hozzájárul a japán társadalom fejlődéséhez számos területen.

A pápa az elődei által is kijelölt utat követve már többször rámutatott a nukleáris leszerelés fontosságára. A 2017. november 10-én rendezett, a nukleáris fegyverektől mentes világ és a teljes körű leszerelés kilátásairól szóló nemzetközi szimpózium résztvevőihez intézett beszédében a pápa kijelentette:

A nemzetközi kapcsolatokat nem uralhatja katonai erő, kölcsönös megfélemlítés, hivalkodás a háborús arzenálokkal.

A Japánba tett apostoli útja során, a hirosimai Béke Emlékműnél 2019. november 24-én elmondott beszédében Ferenc pápa felidézte az atomenergia háborús felhasználásának bűnét „nemcsak az ember és annak méltósága ellen, hanem közös otthonunk bármilyen jövőbeli lehetősége ellen”.

Az 1945. augusztusi hirosimai és nagaszaki szörnyű robbanások túlélőivel beszélve a pápa megismételte, hogy ha valóban igazságosabb és biztonságosabb társadalmat akarunk építeni, akkor le kell tennünk a fegyvereket a kezünkből:

Hírdetés

Hogyan beszélhetünk békéről, miközben bizonyos törvénytelen cselekedeteket a diszkriminációról és a gyűlöletről szóló beszédekkel igazolunk?”

2020-ban, a hirosimai atombomba felrobbantásának 75. évfordulóján Ferenc pápa üzenetet küldött a japán város prefektúrája kormányzójának. Kifejezte reményét, hogy az emberi lelkiismeret egyre erősebbé válik az uralkodás és a pusztítás iránti vággyal szemben, különösen az olyan nagy potenciállal rendelkező eszközök esetén, mint például az atomfegyverek. Ezek nemcsak félelmet, bizalmatlanságot és ellenséges légkört teremtenek, de lerombolják a reményt is.

Idén januárban is, Ferenc pápa a szentszéki nagykövetekhez intézett beszédében felhívással fordult a nemzetközi közösséghez, hogy tegyen döntő lépéseket, amelyek lehetségesek és szükségesek egy nukleáris fegyverektől mentes világ felépítéséhez: „az atomfegyverek nem megfelelő és nem elfogadható eszközök a 21. század biztonságát fenyegető veszélyekre adott válaszként” és „birtoklásuk erkölcstelen”. „Gyártásuk elvonja az erőforrásokat az átfogó emberi fejlődéstől, felhasználásuk pedig amellett, hogy katasztrofális humanitárius és környezeti következményeket idéz elő, az emberiség létét is veszélyezteti.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »