A nyári napforduló ünnepe

A nyári napforduló ünnepe

A nyári napforduló az év leghosszabb napjának ünnepe. A csillagászati szakterminus szerint a nyári napforduló az a pillanat, amikor a Föld forgástengelye a legkisebb szögben hajlik el a Nap sugaraitól. Ezt az örömnapot a keresztény kultúrkörben a Szent Iván éjjeli ünnepségekhez kötik. Azonban nem árt tudnunk, hogy ez a kereszténység felvétele előtti magyarság egyik legfontosabb ünnepe volt a téli napfordulóval egyetemben.

Az eredeti szertartások, mind a keleti puszták messzeségébe vezetik tekintetünket. A fény teljességének ünnepe, ahol a lélek szakralitása megerősödik, és közelebb kerül a Teremtőhöz. A magyarokkal kapcsolatos tűzgyújtási szertartásokról már Ibn Ruszta arab földrajztudós is említést tesz a 903 és 913 között íródott munkájában.

Hírdetés

Hagyományőrző közösségeinknek egyik kiemelkedő ünnepe az ilyenkor (ismét) szokássá vált Szer megtartása, a tűzön járás, együtt éneklés és virrasztás. Természetesen nem kell erőteljesen rámutatnunk arra a tényre, hogy a mai elanyagiasodott világunkban mennyire fontos ennek az ünnepnek a megtartó ereje, határon innen és túl. A puszták világának, a nap és a természet erejének kicsúcsosodása a nyári napfordulós ünnep. Örömmel látni az egyre szaporodó sok kis hagyományőrző közösséget, minként ünneplik a napfordulót Őseink felelevenedő szokásai szerint.

Áldás!

Turán Szövetség


Forrás:kurultaj.hu
Tovább a cikkre »