A nőszervezet hiánypótló kezdeményezése (Szexuális felvilágosítás)

A nőszervezet hiánypótló kezdeményezése (Szexuális felvilágosítás)

Kovászna megye több vidéki iskolájába is eljutott már az RMDSZ Háromszéki Nőszervezete által kezdeményezett hiánypótló előadás-sorozat, mely révén a szervezet a serdülőkorú lányoknak kíván segítséget nyújtani a gyakran felületesen kezelt szexuális nevelés terén. Az előadásokon a részt vevő diáklányok Pál Zsuzsa szülész-nőgyógyász szakorvostól kaphatnak szakavatott válaszokat a kérdéseikre.

Az RMDSZ nőszervezetének közlése szerint Felelős vagy magadért! – felvilágosítás tiniknek elnevezésű programjukat tavaly indították útjára, több vidéki tanintézetet is felkerestek, szóbeli tájékoztatással szolgálva a diáklányoknak. Legutóbb Sepsibodok, Sepsibükszád és Nagyborosnyó iskoláiban beszélgettek a tinilányokkal, a következő állomás az alsócsernátoni Végh Antal Általános Iskola. A tájékoztató találkozókon a fiatalok egy-egy, a nőszervezet tagjai és a doktornő által összeállított kiadványt is kézhez kapnak. Az előadás során olyan témákat boncolgatnak közösen, mint az egészségmegőrzés, az intim higiénia szabályai, a nővé válás, az önvizsgálat, az intim együttlét kérdései, a nem kívánt terhesség megelőzése, a tiszteletteljes és az egyenjogúság elvén alapuló kapcsolatok kialakítása, valamint a szexuális zaklatás.

Hírdetés

A program kezdeményezői szerint a szexuális nevelés szükségessége ugyan gyakran felbukkan a közbeszédben, mégis egy hiányosan megvitatott kérdéskör ez, ami számtalan konfliktust és zavart szül. Pál Zsuzsa szerint „a serdülőkor az az időszak, amikor kiemelten érdemes odafigyelni arra, hogy a fejlődő testtel járó, olykor szorongást keltő változásokról, a nemiségről, a szexualitásról beszélgessünk a gyerekekkel”. Úgy látja, az eddigi előadások, beszélgetések azt igazolták, hogy sajnos napjainkban is sok esetben hiányoznak a szülő és gyermek közötti bizalmas, felvilágosító beszélgetések, hiszen a legtöbb családban ma is tabunak számítanak ezek a témák. A maga részéről nagyon fontosnak tartja, hogy kötetlenül beszélgessenek el a fiatal lányokkal az őket foglalkoztató kérdésekről. Lényeges, hogy tudják, a serdülőkori változások a normalitáshoz tartoznak, és bátran fordulhatnak szakorvosokhoz bármilyen kérdéssel. Az orvosnő szerint szomorú, hogy Románia a kiskorúak terhessége előfordulása szempontjából az elsők között van, úgy érzik, karavánjukkal ilyen tekintetben is segíthetnek a fiataloknak.

Domokos-Fejér Melinda, a háromszéki nőszervezet elnöke szerint nem fér kétség ahhoz, szülőként nem kerülhetjük meg azt, hogy gyermekeinkkel beszéljünk erről a témakörről, de ugyanígy az osztályfőnöknek, a nőgyógyásznak és a biológiatanárnak is szerepe lehet a kérdések megválaszolásában. Nem szabad ugyanakkor elhinni azt, hogy csak a szülők lehetnek azok, akikkel a gyermek saját testi fejlődéséről és a nemi kapcsolatokról beszél. Alapvetően a tinik körében ez fő téma. Nőszervezetként fontosnak tartják a fiatal lányokkal való foglalkozást is. Amikor felvetették ennek a felvilágosító körútnak a gondolatát, több oktatási intézmény vezetője jelezte, hogy támogatják a kezdeményezést, fontos lépésnek tartják. Bő négy hónap alatt közel négyszáz fiatal lánnyal beszélgettek a fent említett kérdésekről.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »