A népszámlálás a többségnek adminisztratív összeírást, nekünk létkérdést jelent

A népszámlálás a többségnek adminisztratív összeírást, nekünk létkérdést jelent

Elég nagy lehet a baj népszámlálás-ügyben a Felvidéken, ha már a magyarországi ellenzékhez közel álló Index is velünk foglalkozik.

A portál „Elfogynak a felvidéki magyarok, ha nem mozgósítanak a polgármesterek” címmel jelentetett meg egy rövid írást, amelyben aggódik a magyar településeken eddig tapasztalható gyenge népszámlálási-részvételi hajlandóság miatt, és ebből kifolyólag a magyar nemzetiség felvállalását övező közöny miatt is.

Szlovákiában február 15-től tart a népszámlálás elektronikus formában. A statisztikai hivatal három hét után a megyékben és településeken részvételi részeredményeket hirdetett, és ezek magyar vonatkozásban nem sok jóval kecsegtetnek.

A magyarok által lakott településeken eddig átlagosan 55-60 százalék körül töltötték ki a kérdőíveket, ami nem vall túlságosan nagy aktivitásra, holott az erre kiszabott idő kétharmadán már túl vagyunk.

Pedig a kérdőív kitöltése csupán néhány percet igényel, ám aki elmulasztja megtenni, az kockáztatja a közös jövőnket is. A népszámlálási eredmények határozzák meg ugyanis a települések hivatalos nyelvhasználatát, beszélhetünk- e a jövőben a hivatalokban magyarul, kapunk-e magyar nyelvű nyomtatványokat, lesznek-e magyar nyelvű feliratok. A kultúránk fenntartása, az iskoláink jövője, a nemzetiségi jogaink biztosítása is a létszámunkon múlik. Ha többen vagyunk, az tartást, magabiztosságot ad nekünk, otthonosabban érezhetjük magunkat a szülőföldünkön.

Hírdetés

Ha a vártnál kevesebben leszünk, akkor elkezdhetünk lassan csomagolni főleg azok miatt, akik nemtörődömségükkel taszítottak rajtunk újra egyet a gödör irányába.

A népszámláláson múlik tehát a felvidéki magyar közösség társadalmi és politikai súlya! Sokan vannak ezzel tisztában, de közben évről évre növekszik azoknak a száma is, akik számára a magyarságunkkal összefüggő dolgaink egyre kisebb jelentőséggel bírnak. Ők magukat világpolgároknak hiszik, de legalábbis gyökértelen, nemzetietlen európainak gondolják.

2011-ben, a legutóbbi szlovákiai népszámláláskor elég méretes pofont kaptunk! A magyarság hatvanezres fogyása akkor nagyon elkeserítő volt. Tíz év alatt, 2001és 2011 között két Komáromra való magyart vesztettünk el. Figyeljünk oda, hogy ez ne történjen meg a mostani népszámláláskor is!

Az Index azt írja, hogy elfogynak a magyarok, ha nem mozgósítanak a polgármesterek. Meggyőzéssel ugyan sokat tehetnek az ügy érdekében a települések első emberei, de nem kizárólag rajtuk múlik a részvétel, nem csak az ő felelősségük a passzivitás és felelőtlenség felszámolása. Mindannyiunké! Médiáké, civil szervezeteké, pártoké, egyéneké! Oda kell figyelni a másikra, érdeklődni kell rokonoknál, ismerősöknél, barátoknál, hogy kitöltötték-e már az íveket, ha nem képesek rá, segítsünk. A népszámlálás anonim, a nemzetiség megvallása magánügy, de csak annyiban, hogy másra nem tartozik, viszont felvállalása már igencsak közügy!  

Az elektronikus népszámlálás március 31-ig tart. Van még tehát időnk! Különben is hajlamosak vagyunk halasztani, sőt mellőzni is a megélhetési boldogulásunk szempontjából kevésbé fontosnak tűnő dolgainkat. Csak úgy Pató Pálosan, ráérünk még arra alapon! Halasztani lehet az utolsó pillanatig, de mellőzni semmiképp!

Március 15. üzenete, néma és virtuális idei megünneplése érjen el mindenkihez – ösztönözze a magyarokat nemzetiségük és anyanyelvük bevallására!


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »