A nemzet egysége nem bontható meg

A nemzet egysége nem bontható meg

A trianoni tragédia után is megmaradt a nemzet, mert sokan tisztában voltak vele, hogy „a nemzet egysége nem bontható meg, ha tudjuk: az állam és a nemzet közül a nemzet a fontosabb” – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken Nyíregyházán.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter beszédet mond a Nemzeti Összetartozás Emlékművének felavatásán a nyíregyházi Hősök terén a nemzeti összetartozás napján, 2021. június 4-én. Az élet fáját ábrázoló emlékmű Makoldi Sándor szobrászművész alkotása. MTI/Czeglédi Zsolt

A trianoni tragédia után is megmaradt a nemzet, mert sokan tisztában voltak vele, hogy „a nemzet egysége nem bontható meg, ha tudjuk: az állam és a nemzet közül a nemzet a fontosabb” – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken Nyíregyházán.

    Trianont követően „nemzedékek élete megnehezült (…), de megmaradt a nemzet” – hangoztatta Gulyás Gergely, amikor Hősök terén felavatta az élet fáját ábrázoló Nemzeti Összetartozás Emlékművét.
    A miniszter szerint az elmúlt száz év magyar történelmének legsikeresebb időszaka volt az elmúlt tíz év, az állampolgársági törvény módosításának következtében egymillióval több magyar van, csak Nyíregyházán több mint húszezren tettek állampolgársági esküt.

 

Hírdetés

A Trianonban a vasútvonal miatt kettészakított város: Sátoraljaújhely

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (b) és Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke elhelyezi a sportkomplexum alapkövét a Rákóczi Szövetség megújult Rákóczi Hotel, Tábor és Rendezvényközpontjában annak átadásakor a trianoni békediktátum által kettészakított Sátoraljaújhelyen a nemzeti összetartozás napján, 2021. június 4-én. A most átadott, a magyar kormány anyagi támogatásával megújult létesítmény ötszáz diákot fogadhat egy turnusban. MTI/Vajda János

Az elmúlt százegy év Magyarország számára történelme legnehezebb korszaka volt, ebben a százegy évben szembesülnie kellett azzal, hogy az ország területének kétharmadát, a magyar lakosság egyharmadát vesztette el – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken, a trianoni békediktátum által kettészakított Sátoraljaújhelyen a Nemzeti összetartozás napján.

Gulyás Gergely a Rákóczi Szövetség megújult Rákóczi Hotel, Tábor és Rendezvényközpontja átadásán és a mellette épülő sportkomplexum alapkőletételén arról szólt, hogy ez a veszteség kevés nemzet számára lett volna túlélhető.
   
És mégis, több mint egy évszázad múltával itt vagyunk, és képesek vagyunk olyan közösségeket létrehozni, amelyek határokra való tekintett nélkül ápolják a magyarság közös nemzeti örökségét, és bár tudjuk, hogy az országhatárok elválaszthatnak bennünket, de a legerősebb kötelék nem az államé, hanem a nemzeté – mondta Gulyás Gergely.
   
A miniszter kitért arra, hogy mindig emlékeznünk kell arra, hogy csak szabad emberek tudnak tartós szövetséget kötni egymással, olyan emberek, akik tudják, kik ők, van önbecsülésük, ezért másoknak is megadják a tiszteletet, akik tudják, mivel tartoznak önmaguknak és egymásnak, ki tudnak állni egymásért és önmagukért.
   
Mint mondta: a magyar nép joggal tekint saját magára szabadságharcosok nemzeteként, az ország mindig eltemette az őt leigázni akaró birodalmakat, ezért tudott megmaradni, ezért tudtak a magyarok mindig túlélni, újjáépíteni az országot.
   
A Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte, hogy az elszakított országrészeket a kettős elnyomás is súlyosbította, a kommunista diktatúra elnyomása és a kisebbségbe kerülés.
   
A harminc évvel ezelőtti rendszerváltás az új kezdett esélyét hordozta magával, a magyar állam részéről világos cél volt az, hogy az ország felelőséget érez a határokon túl élő magyarokért, ugyanakkor az elmúlt harminc évben is voltak nehezebb időszakok, méltatlan pillanatok is – tette hozzá, utalva 2004. december 5-ei népszavazásra a kettős állampolgárságról.
   
Ugyanakkor egymillió állampolgár bízhat Magyarország védelmében és számíthat szolidaritására. Választójogot kaptak mindazok, akik a magyar államhoz tartoznak, az elmúlt évtized lehetővé tette, hogy amikor az ország fejlesztésén gondolkodunk, akkor a határokon túl is gondolkodjunk – fogalmazott, hozzátéve: azon van az ország, hogy a határokon túl élő magyarságnak is legyen jövője, ne csak Magyarországon érje meg magyarnak lenni.
   
Bízunk abban, hogy az a politika, amely az elmúlt évtizedet jellemzi, hosszú ideig megmarad – mondta Gulyás Gergely.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (b), Vathy Magdolna, Halzl József özvegye (k) és Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke (j) leleplezi Halzl József, a Rákóczi Szövetség örökös, tiszteletbeli elnöke emléktábláját a Rákóczi Szövetség megújult Rákóczi Hotel, Tábor és Rendezvényközpontja átadásán és a mellette épülő sportkomplexum alapkőletételén a trianoni békediktátum által kettészakított Sátoraljaújhelyen a nemzeti összetartozás napján, 2021. június 4-én. MTI/Vajda János
   
Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke közölte, hogy az átadott intézmény a magyar kormány anyagi támogatásával újult meg. A létesítmény ötszáz diákot fogathat egy turnusban – közölte.
   
A megemlékezés résztvevői felavatták és megkoszorúzták Halzl József, a Rákóczi Szövetség örökös, tiszteletbeli elnöke emléktábláját.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »