A németeket sokkolta a bűnözés meredek emelkedése

A németeket sokkolta a bűnözés meredek emelkedése

Németországot megdöbbentette a bűnözés növekedése. A rendőrség 2023-ban 5,94 millió bűncselekményt regisztrált, ami 5,5 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. 

A fiatal külföldi bűnözők száma szó szerint robbanásszerűen megnőtt – erősítette meg Nancy Faeser belügyminiszter.

Az sovány vigasz, hogy több ügyet sikerült megoldani”

– jegyezte meg.

Növekszik az erőszakos bűncselekmények száma, és a fiatalok és a külföldiek körében is több a bűncselekmény. Számomra nincs mentség az erőszakra, csak zéró tolerancia”

– mondta Faeser.

Nagy problémának nevezte a külföldiek körében a bűnözés ugrásszerű növekedését.

Teljesen nyíltan kell beszélnünk róla”

Hírdetés

– mondta.

De az az igazság, hogy átlagon felüli számú külföldi követ el bűncselekményeket”

– ismerte el Michael Stübgen (CDU) miniszterelnök-helyettes. Elmondta, hogy 2023-ban Németországban hét éve a legmagasabb bűnözési arányt regisztrálták. Szerinte a társadalomban növekszik a brutalitás, és ez sokszor az interneten is megnyilvánul.

A mintegy 84 millió lakosú Németországban a rendőrség tavaly több mint 2,2 millió bűncselekmény gyanúsítottját regisztrálta, ami 7,3 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.

A legnagyobb mértékben a 14-18 éves fiatalok körében nőtt a bűnözés a külföldiek körében, 31,4 százalékkal az előző évhez képest. A 14 év alatti, nem német állampolgárságú gyermekek körében is problémát jelent a bűnözés, 30,9 százalékos növekedéssel az előző évhez képest. A 21 év alatti külföldi felnőttek körében nagymértékű, 27,4 százalékos volt a bűnözés növekedése.

– mondta Faeser. A rablási bűncselekményeknél 17,4 százalékos volt a növekedés. A késes támadások 9,7 százalékkal, az erőszakos bűncselekmények pedig 8,6 százalékkal nőttek.

Tavaly több mint 106 000 alkalommal támadtak meg rendőröket szolgálat közben, naponta közel 300 támadás történt rendőrök ellen. A belügyminiszter szerint ez 10 százalékos növekedést jelent.

Nagy felháborodást keltett az a 2024. március 22-én történt eset, amikor egy 39 éves pakisztáni férfi a nürnbergi vasútállomás mellékhelyiségében randalírozott, a takarítónőt zaklatta, a kihívott rendőrök egyikét, egy 30 éves férfit pedig ököllel arcul csapta. A rendőrnek megdagadt az arca, orvoshoz vitték, ott azonban rosszul lett és életét már nem tudták megmenteni.

A pakisztáni férfi egyébként 2020 óta legálisan tartózkodik Németországba.

A Nürnberger Nachrichten napilap szerint a nürnbergi pályaudvar a bűnözés szempontjából az egyik legveszélyesebbnek számít Németországban.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »