„A nehéz időkben minőségi könyvek kellenek olvasóinknak”

„A nehéz időkben minőségi könyvek kellenek olvasóinknak”

Sajnos nem divat az olvasás. Tisztelet a kivételnek, de a könyvkiadás egyre több gondot okoz mind a szerzőnek, mind a kiadóknak. Az egykori könyvbemutatók kora „lejárt” sajnos, tapasztalatból tudom.

A könyvtárak helyzete is változó. Az ügyes főállású könyvtárosok mindent megtesznek, hogy látogatóikat megtartsák.

A könyvtár könyvállománya a települési költségvetésből évi befektetést igényel, ezért nem könnyű fenntartani egy könyvtárat, de szükséges. Sajnos van olyan község, ahol nem működtetik, mert „nincs rá igény”. Ez nem igaz.

Falusi könyvtáraink egy része létezik, egy ilyenben jártam a magyar kultúra napján Ebeden. A Párkánytól öt km-re fekvő ma már önálló falu (több mint harminc évig volt a város része), iskola nélkül, (itt is lebontották még a régi épületét is), de egy jól működő könyvtárral dicsekedhet. Továbbá van egy igényes polgármester – önkormányzat, valamint egy tenni akaró, könyvet szerető könyvtáros.

PaedDr. Páldi Tímeától a Dr. Buga László Községi Könyvtár vezetőjétől megtudtam, hogy tavaly a Himnusz születésének 200. évfordulóján egy nagy ünnepséget tartottak, idén pedig egy kiállítást hirdettek a legújabb ajánlataikból, és megtekinthették a Magyar Himnusz Képes Albumát.

A községi könyvtár névadójáról Páldi Tímea és a lakosok igen büszkén nyilatkoznak, nagy tisztelettel adóznak az országosan ismert ebedi születésű (1906 – 1988 Budapest) Buga doktorról.

Hírdetés

A könyvtáros tájékoztatójából megtudtam, hogy az 1164 lakosból, a könyvtár látogatóinak száma 100-120 között van. Hetente két alkalommal van nyitva, programjaikon idén is lesznek könyvbemutatók, kulturális programok.

A könyvtáros pedagógusi végzettséggel, a pedagógia doktora titulussal rokkant nyugdíjasként vezeti a könyvtárat 2019-től. Szívvel – lélekkel teszi a dolgát, s örömmel mondta el, hogy nagyon jó az együttműködés a község polgármesterével Vajda Monika mérnöknővel.

Neki köszönhetően kapta meg ezt a számára nagyon kedves megbízatást. Pályázatokból a közelmúltban egy teljes felújítást kapott a könyvtár, Nyitra Megye Önkormányzata  támogatásából, és EU-s támogatásból működéshetnek.

„A nehéz időkben minőségi könyvek kellenek olvasóinknak” című projekt a Kisebbségi Kulturális Alap anyagi támogatásának köszönhetően valósult meg.

„A támogatást könyvvásárlásra fordítottuk a helyi könyvtárban, valamit újságok, havilapok előfizetésére olvasóink részére” – olvasható a könyvtár internetes oldalán.

Vajda Monika polgármester asszony nagy hangsúlyt fektet a falu művelődési, szellemi kultúrájának fejlesztésére. Ezt a könyvtárosnő is kihangsúlyozta, de látni a felújított tágas, és szociális helyiségekkel ellátott könyvtárban is, és az állomány bővítésén is, és a sokszínű programok pedig a ügyes és kreatív könyvtárosnak Páldi Tímeának köszönhetőek.

(Dániel Erzsébet/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »