A nádszegi fiúk mertek nagyot álmodni. Indul a felvidéki pálinkafőző-verseny, az Esszencia Spirit

A nádszegi fiúk mertek nagyot álmodni. Indul a felvidéki pálinkafőző-verseny, az Esszencia Spirit

Rangos pálinkafőző-versenyt szervez a Felvidéken a nádszegi illetőségű Esszencia pálinkafőzde. A hiánypótló Esszencia Spirit elnevezésű verseny komoly szakmai tapasztalatokra épül. 

Korszakalkotó ötlettel álltak elő a nádszegi Esszencia pálinkafőzde tulajdonosai. Fitos András, Kacz Péter és Császár Dávid úgy döntöttek, belevágnak egy igazi, ízes felvidéki pálinkafőző-verseny szervezésébe. A maga nemében az első felvidéki párlatverseny az Esszencia Spirit elnevezést kapta. A verseny szervezője és lebonyolítója az ALFA PUBLIC Polgári Társulás.

A versenyigazgatóval, Fitos Andrással beszélgettünk a rendezvény céljairól, minőségéről a már meglevő és a várt tapasztalásokról. Fitos András nemrégiben tette le Magyarországon a pálinkafőző-mester szakvizsgát, szakdolgozatát a párlatfőző-versenyek szervezéséből és lehetőségeiből írta.

Maga is több nemzetközi párlatversenyen kapott már rangos elismerést a pálinkáiért (legutóbb Zentán, a 22. Rakije párlatfőző-versenyen Szlovákia legjobb pálinkafőzőjének minősítették), ugyanúgy, ahogy a nádszegi pálinkafőzde másik két tulajdonosa is.

Mindenből a legjobbat

A verseny célja a bérfőzetők, magánfőzők és kereskedelmi főzdék által készített párlatok/pálinkák szakmai érzékszervi minősítése – bírálata, a készítők felé korrekt visszajelzés biztosítása. A minőségi, kulturált italfogyasztás elősegítése, fogyasztói szemléletformálás elsősorban a dél-szlovákiai régióban, a versenyen induló termelőknek elismerés nyújtása.

A verseny célja továbbá a minőségi gyümölcspárlatok készítésének támogatása, a gasztrokulturális örökségünk védelme és bemutatása

– tudjuk meg az Esszencia Spirit nemzetközi verseny kiírásából, amelyhez részletes versenyszabályzatot is kidolgoztak a szervezők.

„Közel három évvel ezelőtt kezdtünk el mi magunk is versenyezni – mesél a szervezési kérdésekről Andris – Magyarországon találtuk meg azokat a színvonalas versenyeket, amelyekről úgy éreztük, oda érdemes elküldeni a mintáinkat, tanulni tudunk a visszajelzésekből. A magyarországi versenyeken csak profi szakemberek, pálinkafőző-mesterek és szakbírálók minősíthetik a tételeket. Ez sajnos a szlovákiai versenyek többségéről nem mondható el. Magyarországon a bírálati lapokat is visszakapják a versenyzők, ezeken fel van tüntetve, mi volt szép az adott párlatban, vagy mik voltak a hibák, ilyen visszajelzés a szlovákiai versenyekről nem érkezik.

Hiánypótló verseny

Az Esszencia Spirit szervezői nagyon fontosnak tartják, hogy a párlatokat a szakma elitje bírálja el, hiszen akkor hiteles a visszajelzés.

Hírdetés

A verseny szervezésének másik apropója az, hogy az esszenciás „fiúk” szeretnének felépíteni a Felvidéken egy komoly struktúrával rendelkező megmérettetést.

A szlovákiai elemekből például nagyon tetszik nekik az ötven pontos bírálati rendszer. Igyekeztek megtalálni Szlovákiában is azokat a rendkívüli szakembereket, akik meghívást nyerhetnek a zsűribe. Magyarországról pedig Szőllősi Edit pálinka nagykövet, párlat akadémikus lesz a verseny konzulense. Andris elárulta, nála írta a szakdolgozatát is.

„Nagyon izgatottak vagyunk, és roppant mód örülünk ennek a versenynek. Komoly szerkezetet építettünk fel. Nem tudjuk még, hány minta fog beérkezni, de legalább háromszázra számítunk. Igazából az első szervezésben ez még picit lutri. Szlovákiában, a Felvidéken nem volt még hasonló szerkezetű verseny, bár jegyezhető a Varga Edit pálinkadegusztátor főszervezésében közel egy évtizeden át megrendezett Duna Aranypárlata verseny is. Andris szerint ez egy szép verseny volt, csak az elmúlt években nem került sor a megrendezésére, bár úgy tudják, az idén a szervezők ismét megtartják ezt a megmérettetést is.

Nem sokszor volt lehetőségük a felvidékieknek itthon megmérettetni a pálinkájukat, többnyire el kellett vinni a párlatokat Magyarországra, úgy gondoljuk, az Esszencia Spirit egy űrt tölthet ki.

Felvidéki és nemzetközi

Andrissal elbeszélgettünk arról is, mennyire „felvidéki magyar”, illetve mennyire „szlovákiai” az általuk szervezett verseny.

A verseny nyitva áll a szlovákiai szlovákok előtt is, ugyanúgy, ahogy a magyarországiak vagy akár az erdélyiek előtt is. Nemzetközi versenyként hirdettük meg. Hisszük, hogy mind dokumentációban, mind színvonalban megállja majd a helyét a nemzetközi porondon. Viszont kiemelt régióként kezeljük a Felvidéket, és azt várjuk, hogy a nevezések nagy része felvidéki lesz. Mi a Mátyusföld és a Csallóköz határán tevékenykedünk – ez a két régió már szinte gasztromarketinges márkanévként is szerepel, főleg a Csallóköz. Ezért meghirdettünk két különdíjat is. Kihirdetjük a Csallóköz és a Mátyusföld legjobb párlatát.

Az Esszencia Spirit versenyfelhívását február 19-én tették közzé. A nevezéseket április 12-éig, szerda délutánig lehet küldeni. Annak a hétnek a hétvégéjén kerül majd sor a bírálatra a nádszegi Bence-házban. Május 5-én, pénteken egy esti program keretében kerül sor az eredményhirdetésre, szakmai előadások és kóstoló tarkítják majd a programot. A nevezési díj egy párlatra 5 euró lesz, egy főzőtől több párlat benevezése esetén a nevezési díj per párlat csökken.

„A nagy versenyeken ki vannak állítva a legszebb tételek, az aranyérmesek. Mi abban gondolkodunk, hogy meg lehet majd kóstolni a legszebb tételeket, bronz tételeket is, de külön szeretnénk kiállítani az elő- vagy utópárlatos, „hibás” tételeket is. Külön szeretnénk rámutatni a hibákra, mert meg vagyunk arról győződve, hogy a reálisan elkövetett hibákból lehet a legtöbbet tanulni, illetve felismerni a párlathibákat.

A fiúkat a szervezésben motiválta az a tapasztalás is, hogy a saját főzdéjükben is látják, az elmúlt időszakban mennyire odafigyelnek a megrendelők a cefre minőségére.

Odafigyelnek arra, hogy ne csak a gyümölcs legyen szép, hanem a feldolgozás is szakszerű legyen. Ezekből a szép cefrékből lehet igazán szép párlatot készíteni. Sokan nem voltak még benne a versenyzésben, bár odafigyelnek arra, hogy szép legyen a párlatuk, de még nem volt régiós esély arra, hogy meg is mérettessék a tüzes nedű színvonalát.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »