A Művészet Szimfóniája – őszindító fesztivál Pozsonyban

A Művészet Szimfóniája – őszindító fesztivál Pozsonyban

Pozsony Ruzsinó városrészében hagyományosan idén is megrendezik a Művészet Szimfóniája Fesztivált, amelyen idén magyar előadóművészekkel is találkozhatunk.

A több mint 650 előadóművészt felvonultató fesztivál idén különböző, egymással harmonizáló műfajokkal, nagy zenei produkciókkal, koncertekkel, előadásokkal színházi előadásokkal, workshopokkal várja az érdeklődőket szeptember 1-jétől szeptember 11-éig.

A V4-es országok zenéje és művészete

A fesztiválon a Visegrádi Alap támogatásának köszönhetően más országok művészetei és előadói is helyet kapnak. A fesztivál egyes programjaira ellátogatókat több mint 650 művész várja, mint például Štefan Kocán, Agu Zaryan, Botos Robi vagy például az ismert Cigánske Diabli zenekar, a Szlovák Rádió Szimfonikus Zenekara, a Szlovák Filharmonikusok Zenekara, a magyar Nemzeti Énekkar vagy Gustav Brom Rádio Big Bandje.

De hallhatjuk José Cura világhírű argentin operaénekest is, aki több év után tér vissza Pozsonyba, hogy a szabad ég alatt énekeljen a pozsonyi közönségnek.

És Lengyelországból, Csehországból, Magyarországról is érkeznek diákok a fesztiválra, és bemutatkoznak a V4 országok neves tanárai és művészei is.

Lesznek workshopok gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt és különböző képzőművészeti kiállítások. Lengyel, magyar és cseh művészek állítják ki alkotásaikat az Andrej Hlinka parkban.

A fesztivál programja

A szervezők színes programmal várják a résztvevőket, akik az alábbi programok közül válogathatnak:

A fesztivál programsorozatát a Klasszikus Elán című koncert nyitja meg, amely tisztelgés a szlovák legenda több mint 50 éves pályafutása előtt – a Szlovák Rádió Szimfonikus Zenekara előadásában a hajdani fonógyár (Pradiarňa 1900) épülete előtt. A koncerten elhangzanak az Elán legismertebb slágerei.

Ezen a napon a V4-es országok jazz-zenéjéé lesz a főszerep. Közreműködik Aga Zaryan lengyel énekesnő, a Big Band és Gustav Brom Radio Big Bandja Vlad Valovič vezényletével. Fellép továbbá Marta Kloučková cseh énekesnő és Ondřej Pivec Hammond-orgonaművész, továbbá Botos Robi magyar zongoraművész, aki 2016-ban elnyerte az év legjobb jazz albumáért a JUNO-díjat.

Hírdetés

A tenor José Cura és a Szlovák Filharmonikusok először lépnek fel együtt ugyanazon a színpadon. Cura olasz és francia operák, különösen Verdi Othello és Saint-Saëns Sámson című művének tolmácsolásával vált híressé. A világsztár Eva Hornyákovával és Polina Shamaevával énekel együtt.

A Cigánski Diabli és a Szlovák Szimfonikusok teszik kellemessé a hét utolsó napját a Fonógyár előtt. A Tüzes Klasszikus c. koncerten a Carmen opera leghíresebb művei mellett klasszikus, népi és populáris dallamok is elhangzanak.

A The Ladies Ensemble minden bizonnyal feléleszti a kövecsesi tó (Štrkovec) pontonját, ahol a Románc a tavon (Romanca na jazere) című koncertjüket játsszák majd.

A Capella Istropolitana fellépését láthatják a ruzsinói fegyvertár előtt.

A kövecsesi tó melletti pódiumon aznap a Bratislava Hot Serenadersé és vendégeié lesz a főszerep, akik közül megemlíthetjük például a magyarországi multiinstrumentalista Ittzés Tamást. Eredeti változatában elhangzik például a Kék Rapszódia, ahogyan 1924 decemberében a New York-i premierkoncert közönsége is hallhatta. Karel Košárek cseh zongoraművész szólistaként lép fel az esten.

Ha szereti a filmeket, akkor ez az Ön estéje lesz. Megnézheti majd Ken Russell zenei nagyságokról szóló életrajzi sorozatának első részét. A Zene szerelmesei című életrajzi film a zseniális Piotr Iljics Csajkovszkij életét hozza közelebb. A filmen kívül a nemzeti operaházak magyar és szlovák szólistáinak koncertjei is várnak Önökre aznap, akik a zeneszerzők legszebb operettdallamait adják majd elő.

A Csáky-kastély termeiben Giuseppe Verdi: Messa da Requiem című művét hallgathatják meg a látogatók, amelyet a háborús konfliktusok összes áldozatának ajánlanak. A koncert valamennyi előadóművésze V4-es országokból származik.

Fellép a magyar Nemzeti Énekkar, Štefan Kocán szlovák basszusgitáros, Horváth István magyar tenorista, Helena Beránková cseh szopránénekes, Agnieszka Cząstka-Niezgódka lengyel mezzoszoprán – Miloslav Oswald szlovák karmester vezényletével.

A fesztivál Camille Saint-Saëns – Az állatok karneválja című alkotásával zárul a gyerekközönségnek a kövecsesi tó melletti színpadon.

A részletes programot ITT találják.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »