A moldovai elnök ügyvivő miniszterelnököt nevezett ki a lemondott kormányfő helyébe

Maia Sandu moldovai elnök Aureliu Ciocoi kül- és európai integráció-ügyi minisztert nevezte ki csütörtökön ügyvivő miniszterelnöknek – közölte az elnöki hivatal sajtóosztálya.

Az Európa-barát Maia Sandu, a Világbank korábbi munkatársa a novemberi elnökválasztáson győzött a hivatalban lévő oroszbarát elnökkel, Igor Dodonnal szemben.

A karrierdiplomata Ciocoi Igor Dodon külpolitikai tanácsadója volt, mielőtt átvette a külügyi tárca vezetését. Korában Kínában és az Egyesült Államokban volt nagykövet.

Hírdetés

Az előző miniszterelnök, Ion Chicu a múlt héten mondott le tisztségéről, hogy megnyissa az utat a parlament feloszlatása, egy új választás megrendezése és egy új kormány megalakítása előtt. A jelenlegi parlamentben a Dodont támogató baloldali ellenzéknek csupán egyfős többsége van.

A 3,5 milliós kelet-európai országot, amely Oroszország és a Nyugat geopolitikai vetélkedésének egyik helyszíne, az elmúlt években belpolitikai válság sújtotta, és korrupciós botrányok rázták meg, köztük a bankrendszerből eltűnt 1 milliárd dollár ügye.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »